doe-het-zelf

Op deze pagina vind je technieken en projecten op het gebied van zelfvoorzienend leven.  Met behulp van een uitgebreid foto verslag of een video proberen we je de benodigde informatie te geven om zelf aan de slag te gaan.

Ben je zelf aan de slag gegaan en heb je vragen? Schroom dan niet en stel deze onder aan de pagina van het desbetreffende project. Wij proberen je dan verder op weg te helpen of wellicht kan een van de andere lezers je vraag beantwoorden. Op deze manier kunnen anderen weer mee leren en zo maken we samen een waardevol en informatief platform.

Alle projecten die hier worden uitgelegd zijn gemaakt tijdens één van onze workshops.


 

Fotoverslag – Doe het zelf: Pizza en brood oven van leem.

Pizza en brood oven van leem.

Pizza en brood oven van leem.

Tijdens onze workshop Green Labs in Spanje heeft Laurens samen met de deelnemers een pizza oven van leem gebouwd. Je leert met behulp van een foto reportage stap voor stap hoe je deze oven zelf bouwt.

Klik hier voor de volledige handleiding.


 

Fotoverslag – Doe het zelf: Oliedrum oven van natuurlijke en gerecyclede materialen.

Oliedrum oven van natuurlijke en gerecyclede materialen

Oliedrum oven van natuurlijke en gerecyclede materialen

Deze bijzondere oven kun je maken van oude oliedrums en wordt geïsoleerd met stro en leem. De oven wordt gestookt met hout, is snel warm en je kunt er eenvoudig meerdere ovenschalen of bakplaten in kwijt.

Het mooie van deze oven is dat je een groot deel van de materialen vaak gratis kunt meenemen op een industrieterrein of vuilstort.

Klik hier voor de volledige handleiding.

 

 

 

 

 

 

 

 


Video – Doe het zelf: Eenvoudige buitenkeuken van leem en hout.

In deze video kun je de bouw volgen van een zogeheten Mexicaanse keuken. Het voordeel van een Mexicaanse keuken is dat je deze snel en eenvoudig kunt bouwen van materialen die vaak gratis te verkrijgen zijn. Als je graag op houtvuur kookt dan is een Mexicaanse keuken een geschikte techniek.

Mexicaanse keuken van stro en leem

Mexicaanse keuken van stro en leem

Deze keuken staat in Vredestuin – Lung Ta in Spanje en is gemaakt in één dag. Alle materialen voor de bouw waren gratis en lokaal verkrijgbaar en zijn op de schoorsteen en wat schroeven na, volledig natuurlijk.

Klik hier voor de volledige uitleg en video.

 

 

One thought on “doe-het-zelf

  • Met plezier en groeiend enthousiasme jullie website bekeken. Wat een mooi initiatief!
    Wij zijn een kleinschalig wooninitiatief: wij vormen een kleine woon-/werkgemeenschap en bieden mensen met een verstandelijke of psychische beperking (rare woorden, want wie heeft niet een beperking en liever gaan we uit van kwaliteiten!!!) een veilige woon- en werkplek. We proberen zo ecologisch en duurzaam mogelijk te leven met elkaar. Ook een soort van omgekeerde intergratie: er is een kleine camping op ons terrein waardoor er mooie ontmoetingen ontstaan. (Zie onze website!)
    In de toekomst willen we graag onze “kantine” (de ontmoetingsplek) verbouwen/opnieuw opbouwen…….
    Succes met jullie activiteiten! Met hartelijke groet Marianne.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.