6-daagse workshop ‘Ecobouwen en Samenvoorzienend Leven’, 13 t/m 20 juli 2024, Ten Boer.

Tijdens deze 6-daagse workshop zijn er elke dag meerdere cursussen te volgen waaruit je kunt kiezen. We hebben een mooi aanbod van verschillende ecobouw-technieken: Van rocketstoves leren bouwen tot timmeren en houtbewerking. Maar je leert ook hoe je van kruiden uit je omgeving natuurlijke zelfhulpmiddeltjes maakt of het bouwen van een composttoilet-huisje!

Allemaal skills die nuttig zijn bij samenvoorzienend leven. En dat alles op een prachtige locatie bij Staatjevrij in Ten Boer.

Over Staatjevrij

Staatjevrij is een project dat is opgezet door Mas con Menos in 2017. Een woon-werk gemeenschap met verschillende leeftijden en interesses, maar met als gemeenschappelijke deler de wens om een mooie plek te creëren die inspireert tot gezondere en mooiere vormen van samen leven. Begonnen op een leeg weiland is het nu een heuse oase van groen met allerlei bijzondere bouwwerken.

Tijdens de rondleiding nemen we een kijkje in verschillende eco-gebouwen, gemaakt van stro, leem en kalk en met bijzondere zelfdragende reciprocale daken. Daarnaast zijn er in het gebied talloze tiny houses, waarvan we ook enkele gaan bezichtigen. Er zijn rocketstove leemkachels (leer er alles over in de workshop!) en pizzaovens van leem. Een grote werkplaats met profesionele hout- en metaalbewerkings machines. En een prachtige zelfoogsttuin waar groentes verbouwd worden voor de omgeving. (www.zelfoogsttuin-tenboer.nl)

Staatjevrij is onderdeel van Coöperatie Woldwijk. (www.woldwijk.nl/staatjevrij)


Wat kun je leren in deze workshop samenvoorzienend leven en bio-constructies?

  • Een grote kapschuur bouwen met verschillende houtverbindingen, bouwtechnieken en gereedschappen.
  • Rocketstove houtfornuis bouwen om te koken op het houtvuur met een zo schoon en efficiënt mogelijke verbranding. Leer metselen, ontwerpen en hoe je je eigen houtfornuis bouwt.
  • Composttoilet-huisje welke je kunt gebruiken icm een standaard groene container of ton. Met verschillende houtbouw-technieken en gereedschappen. 
  • Natuurlijke huisapotheek: over de heilzame werking van kruiden uit je omgeving. We gaan eigen natuurlijke zelfhulpmiddeltjes maken zoals zalven en tincturen om je te helpen bij eenvoudige aandoeningen.
  • Geodesic dome-kas bouwen. Leer hoe je een dome bouwt van hout, met slimme verbindingen en hoe je dit kan gebruiken als kas op je groentetuin.
  • Rocketstove leemkachel laboratorium. Hoe verbrand je hout op een zo’n schoon mogelijke manier en hoe maak je een houtkachel die met 1 x stoken 24 uur warm blijft? We gaan dieper de theorie in achter rocketstoves en doen stooksessies in verschillende rocketstove modellen. Je leert het allemaal bij het rocketstove laboratorium.
  • Je leert werken met een breed scala aan professionele gereedschappen. Van zaagtafel tot schroefmachine. Welke gereedschap of machines heb je nodig om te maken wat je wilt en hoe gebruik je deze veilig en verantwoord. Iedereen kan het met de juiste begeleiding.

Voor wie
De workshop is toegankelijk voor iedereen, in het bijzonder voor diegene die graag meer wil leren over zelfvoorzienend leven. Of in het algemeen zijn bouwvaardigheden wil vergroten. Het is niet nodig dat je enige ervaring hebt in bouwen. Iedereen die voelt dat ie er bij wilt zijn is welkom. Let wel, vol=vol.

Door wie
De workshop wordt gegeven door stichting Mas con Menos. Mas con Menos is Spaans voor ‘meer met minder’ en is een collectief van natuurlijke bouwers die hun fascinatie voor samenvoorzienend leven delen in workshops. Kijk op: www.masconmenos.nl/over/ voor meer info.

Bekijk de video om een indruk te krijgen van een Mas con Menos workshop:

Mas con Menos & Het land van één / Bioconstructie workshop Juli 2015 from STERK-WATER on Vimeo.

Slapen – eten – drinken

Ontbijt, lunch en diner worden volledig verzorgd en je kunt genieten van goed veelal biologisch eten uit de vegetarische keuken. Tussen de maaltijden door is er koffie, thee en worden er lekkere tussendoortjes geserveerd.

Er is een veld waar je met een tentje kunt overnachten, neem wel zelf je eigen tent en slaapspullen mee. Er is ook ruimte om met een camper, caravan of busje te komen. Honden zijn welkom, mits aangelijnd ivm veiligheid op bouwplaats en andere honden.

Waar, wanneer en hoe kom ik daar?

De locatie is Staatjevrij in Ten Boer, nabij Groningen. Je ontvangt na je aanmelding een routebeschrijving.

Workshopdata: De workshopdagen zijn van zondag 14 juli tot en met vrijdag 19 juli. Zaterdag 13 juli is de aankomstdag (vanaf 16:00 uur) en zaterdag 20 juli (voor 12:00 uur) is de vertrekdag.

Op zaterdag 13 juli is de aankomstdag. Zet lekker je tentje of campertje neer en ’s avonds schuiven we met zijn allen gezellig aan bij ons maandelijkse eetcafe. Met verse pizza’s uit de leemoven een mooie begin van onze bouwweek! 

Prijs = Waardering achteraf

Je weet vaak pas wat iets waard is als je het hebt meegemaakt. Daarom mag je zelf voor een deel achteraf bepalen wat je de workshop waard vindt.

We vragen wel een minimum instapbedrag. Om er zeker van te zijn dat je mee doet en om de kosten van de voorbereiding te kunnen dekken vragen we om een voorbetaling van 260 euro. Hiermee ben je verzekerd van deelname en op de laatste dag van de workshop mag je zelf de totale waarde bepalen van dat wat je geleerd hebt.

Let op: Men vindt het vaak lastig om iets zonder prijskaartje te waarderen. We geven je daarom graag een richtprijs als referentiepunt, zodat je weet wat wij redelijk vinden en dat we aan het eind van de workshop een gezonde balans hebben. Wij vinden zelf een totale bijdrage van ± 520 eerlijk voor hetgeen dat je leert tijdens de workshop, de vaardigheden waarmee je zelf aan de slag kunt + slapen, eten en drinken. Maar waardeer het vooral zelf en dat wat past bij jou portemonnee. 

In het kort: Uitgaande van richtprijs ±520 euro, vooraf (260 euro) + waardering achteraf (260 euro).

Vragen? > info@masconmenos.nl

Een kaartje voor de workshop haal je hier:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.