Workshop ecologisch bouwen – 31 mei t/m 7 juni 2019, Staatjevrij – Ten Boer

Je leert onder andere:

 • Het bouwen en ontwerpen van een helofytenfilter voor het natuurlijk zuiveren van afvalwater.
 • Stuccen met leem en kalk, dé ecologische en dampopen afwerking van je binnen- en buitenmuur voor op bijvoorbeeld strobalen.
 • Kas met warmtemuur en tweedehands materialen. Timmeren en houtbewerking.
 • Bouwen met rondhout – we gaan een natuurspeeltuin maken met verschillende houtverbindingen en technieken.
 • Rocketstoves – Je leert een mobiele rocketstove bouwen van een kleine oliedrum, waar je goed op kunt koken zonder houtrook overlast.
 • Permacultuur – op de zelfoogsttuin (www.zelfoogsttuin-tenboer.nl) gaan we een aantal aspecten uit de permacultuur toelichten en toepassen.
 • Het werken met professionele gereedschappen en nog veel meer!

En theorie:

 • We komen samen in de Wereldhuiskamer, een bijzondere strobalen groepsruimte gebouwd met allerlei verschillende ecologische materialen welke we tijdens de theorie toelichten.
 • Ontwerpen en bouwen met strobalen
 • Ecologisch isoleren
 • Introductie over de werking van de rocketstove leemkachel met warmtewisselaar, de pizzaoven en het houtfornuis

Voor wie

De workshop is toegankelijk voor iedereen en je bouwt mee in je eigen tempo.

Door wie

De workshop wordt gegeven door stichting Mas con Menos – alle begeleiders werken vrijwillig mee aan deze workshop zodat alle inkomsten volledig geïnvesteerd kunnen worden in de verdere ontwikkeling van de proeftuin. Mas con Menos is Spaans voor ‘meer met minder’ en is een collectief van natuurlijke bouwers die hun fascinatie voor samenvoorzienend leven delen in workshops. Kijk op www.masconmenos.nl/over/ voor meer info.

Bekijk de video om een indruk te krijgen van een Mas con Menos workshop:

Slapen – eten – drinken

Ontbijt, lunch en diner wordt volledig verzorgd en je kunt genieten van veelal biologisch eten uit de vegetarische keuken. Ook proberen we waar mogelijk uit onze eigen zelfoogsttuin te koken. Tussen de maaltijden door is er koffie en thee en worden er lekkere tussendoortjes geserveerd.

Er is een veld waar je met een tentje kunt overnachten, neem wel zelf je eigen tent en slaapspullen mee. Ook is het mogelijk om met een camper of caravan te komen, maar laat ons dit wel even weten bij je aanmelding.

Waar, wanneer en hoe kom ik daar?

De locatie is Staatjevrij in Ten Boer, 10 km ten oosten van Groningen. Je ontvangt na je aanmelding een routebeschrijving.

“Staatjevrij is een nieuwe proeftuin voor samenvoorzienend leven en ecologisch bouwen en nauw verwant aan Stichting Mas con Menos. Opgericht in 2017 is de plek nog volop in aanbouw, maar er is al een grote groepsruimte van strobalen genaamde de Wereldhuiskamer, een zelfoogsttuin, een meewerkplaats voor hout- en metaalbewerking, een buitenplaats van rondhout met daarin een pizzaoven van leem, houtfornuis en een rocketstove leemkachel

Workshopdata: De workshopdagen zijn van 1 t/m 6 juni. 31 mei is de aankomstdag en 7 juni is de vertrekdag.

 

 

Prijs 

Alle inkomsten van de workshop worden geïnvestereerd in de materialen om de Wereldhuiskamer te kunnen bouwen. Alle begeleiders van Mas con Menos werken daarom belangeloos mee aan de workshop. Op deze manier kunnen we nieuwe plekken bouwen met gezonde vormen van samenleven en ecologisch bouwen, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Dankzij jou leergeld is dit mogelijk.

Wij vinden zelf een totale bijdrage van €520 een gezonde uitwisseling voor hetgeen dat je leert tijdens de workshop + overnachten, eten en drinken.

Voor minima geldt er een gereduceerd tarief van €375 euro  – er zijn 3 plekken beschikbaar voor minima, op=op. EDIT: de minima plekken zijn inmiddels allemaal gevuld. Je kunt nog wel meedoen tegen het reguliere tarief. 

BONUS: alle deelnemers ontvangen een levenslang vrijkaartje voor ons jaarlijkse festival voor oud-deelnemers. Dit jaar zal dit op 21-22-23 juni plaats vinden op StaatjeVrij in Ten Boer. Save the date!

Vragen? > info@masconmenos.nl

AANMELDEN VIA ONDERSTAAND FORMULIER

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.