Workshop ecologisch bouwen – Rocketstove leemkachel met warme bank, pizzaoven van leem, stuccen met kalk en leem, houtfornuis met bakoven – 14 t/m 22 sept 2018, Staatjevrij – Ten Boer

Rockestove leemkachel in aanbouw – met verwarmde bank.

In deze workshop bouwen we in de Wereldhuiskamer een rocketstove leemkachel, een grote pizzaoven van leem, gaan we de strobalen muren stuccen met leem en kalk en maken we in de keuken een houtfornuis met bakoven om te koken zonder gas. Het wordt een zeer leerzame workshop van 7 dagen waarin theorie en praktijk elkaar afwisselen en volledig verzorgd met heerlijk biologisch en vegetarisch eten.

We bouwen deze week verder in en om de Wereldhuiskamer. Deze zomer wordt dit bijzondere gebouw neergezet op het project Staatjevrij in Ten Boer. Een proeftuin waar stichting Mas con Menos naar hartelust kan experimenteren in ecologisch bouwen en samenvoorzienend leven. Alles wat we de afgelopen jaren met Mas con Menos aan ervaring hebben opgedaan komt samen in de bouw van de Wereldhuiskamer. Een groot ecologisch gebouwd strohuis met als doel een plek te creëeren waar de wereld elkaar weer kan ont-moeten en inspireren tot eerlijkere vormen van samen leven en gezonder bouwen. De Wereldhuiskamer zal hierin een voorbeeld zijn, bouw jij mee?


Je leert onder andere:

  • Hoe je een grote rocketstove leemkachel bouwt met verwarmde bank, welke materialen je hiervoor nodig hebt en we behandelen uitgebreid de theorie en techniek achter het rocketstove principe.
  • Hoe je een grote pizzaoven bouwt van leem, met stenen bakvloer en rookgasafvoer.
  • Stuccen met leem en kalk, met veel aandacht voor stuccen op binnen- én buitenmuren van strobalen.
  • Het bouwen van een houtfornuis met bakoven en warmtemuur voor koken zonder gas.
  • Hoe je een strobalen gebouw ontwerpt en met welke details je rekening moet houden voor een bestendig strogebouw in ons vochtige klimaat.
  • Het werken met professioneel gereedschappen en nog veel meer!

Voor wie

De workshop is toegankelijk voor iedereen, in het bijzonder voor diegene die graag zijn eigen rocketstove, pizzaoven of houtfornuis wil leren bouwen of meer wil leren over het stuccen met leem en kalk.

Door wie

De workshop wordt gegeven door stichting Mas con Menos – alle begeleiders werken vrijwillig mee aan deze workshop zodat alle inkomsten volledig geïnvesteerd kunnen worden in de materialen om de Wereldhuiskamer te bouwen. Mas con Menos is Spaans voor ‘meer met minder’ en is een collectief van natuurlijke bouwers die hun fascinatie voor samenvoorzienend leven delen in workshops. Kijk op www.masconmenos.nl/over/ voor meer info.

Bekijk de video om een indruk te krijgen van een Mas con Menos workshop:

Slapen – eten – drinken

Ontbijt, lunch en diner wordt volledig verzorgd en je kunt genieten van goed biologisch eten uit de vegetarische keuken. Tussen de maaltijden door is er koffie, thee en worden er lekkere tussendoortjes geserveerd.

Er is een veld waar je met een tentje kunt overnachten, neem wel zelf je eigen tent en slaapspullen mee. Ook is het mogelijk om met een camper of caravan te komen, maar laat ons dit wel even weten bij je aanmelding.

Waar, wanneer en hoe kom ik daar?

De locatie is Staatjevrij in Ten Boer, 10 km ten oosten van Groningen. Je ontvangt na je aanmelding een routebeschrijving.

“Staatjevrij is een nieuwe proeftuin voor samenvoorzienend leven en ecologisch bouwen en nauw verwant aan Stichting Mas con Menos. Opgericht in 2017 is de plek nog volop in aanbouw, maar er is al een grote zelfoogsttuin, een meewerkplaats voor hout- en metaalbewerking, een buitenplaats van rondhout met daarin een pizzaoven van leem, houtfornuis en een rocketstove leemkachel. In deze workshop gaan we in De Wereldhuiskamer een houtfornuis en rocketstove leemkachel bouwen en gaan we stuccen met leem en kalk. 

Workshopdata: De workshopdagen zijn van 15 t/m 21 augustus. 14 september is de aankomstdag en 22 september is de vertrekdag.

 

 

Prijs = Waardering achteraf

Je weet vaak pas wat iets waard is als je het hebt meegemaakt. Daarom mag je zelf achteraf bepalen wat je de workshop waard vindt. Alle inkomsten van de workshop worden geïnvestereerd in de materialen om de Wereldhuiskamer te kunnen bouwen. Alle begeleiders van Mas con Menos werken daarom belangeloos mee aan de workshop. Op deze manier kunnen we nieuwe plekken bouwen met gezonde vormen van samenleven en ecologisch bouwen, waar we elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Dankzij jou leergeld is dit mogelijk.

Maar om er zeker van te zijn dat je mee doet en om de kosten van de voorbereiding te kunnen dekken vragen we om een voorbetaling van €260. Hiermee ben je verzekerd van deelname en op de laatste dag van de workshop mag je zelf de waarde bepalen van dat wat je geleerd hebt.

Let op: Men vindt het vaak lastig om iets zonder prijskaartje te waarderen. We geven je daarom graag een richtprijs als referentiepunt, zodat je weet wat wij redelijk vinden en dat we aan het eind van de workshop een gezonde balans hebben. Wij vinden zelf een totale bijdrage van minimaal €520 eerlijk voor hetgeen dat je leert tijdens de workshop + slapen, biologisch eten en drinken. Maar waardeer het vooral zelf!

In het kort: Uitgaande van minimale richtprijs à €520, vooraf (€260) + waardering achteraf (€260)

Vragen? > info@masconmenos.nl

AANMELDEN VIA ONDERSTAAND FORMULIER

 

Lemen op stro

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe workshops!

We sturen je geen onnodige spam!

2 thoughts on “Workshop ecologisch bouwen – Rocketstove leemkachel met warme bank, pizzaoven van leem, stuccen met kalk en leem, houtfornuis met bakoven – 14 t/m 22 sept 2018, Staatjevrij – Ten Boer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.