5-daagse workshop – Leer een pizzaoven bouwen van leem, een houtfornuis met bakoven én een eco sauna – Borculo – 1-7 juli 2018

Dit keer gaan we een pizzaoven bouwen van leem, een ecosauna van eikenhout met een groen dak en een houtfornuis van leem met bakoven. Je leert de fijne kneepjes van het vak, want we gaan alles zelf bouwen. En de laatste avond eten we pizza’s uit de oven die we samen gebouwd hebben!

De bouwlocatie is een prachtig stukje land aan de rand van het bos en tussen het bouwen door kunnen we lekker afkoelen in de natuurlijke zwemvijver. Kortom, een leerzame week midden in de natuur en met goed en (h)eerlijk eten.


Wat leer je bouwen in deze workshop?

Ecosauna

Aan de rand van de zwemvijver bouwen we een organisch vormgegeven sauna van lokaal gezaagd eikenhout en ecologische isolatiematerialen. De voorzijde wordt van glas en kijkt uit over het water. De sauna wordt afgewerkt met een groen dak. Je leert verschillende skills op het gebied van timmeren en bouwen, we gebruiken een breed scala aan professionele gereedschappen, je leert meer over ecologische isolatie materialen en hoe je een groen dak aanlegt.

 

Pizzaoven van leem

Pizza / brood oven van leem

We maken een grote pizzaoven van leem met een stenen bakvloer voor de heerlijkste pizza’s. Het is een variant met schoorsteen. De oven isnatuurlijk geschikt voor het maken van pizza’s, maar ook voor brood en andere ovengerechten. Je leert van begin tot eind hoe je een pizzaoven maakk, hoe je de oven moet stoken en gebruiken én natuurlijk hoe je de lekkerste pizza’s maakt en bakt.

De laatste workshop-avond eten we pizza’s uit de oven die we samen gebouwd hebben!

 

Houtfornuis met bakoven

Koken op het houtfornuis

Hét alternatief voor koken op gas en electra. Je kunt er je huis mee verwarmen, je kunt er op koken én er zit een bakoven in voor brood of andere gerechten. Een houtfornuis is een technisch hoogstandje met verschillende regelkleppen en rookgaskanalen en dat allemaal in een oppervlakte van nog 1 m2. Je leert van a tot z hoe je een houtfornuis bouwt, je leert werken met leem en hoe je kachel of fornuis metselt.

Het wordt een variant met bakoven en een grote kookplaat (zie foto’s). Dankzij een ingenieus verbrandingssysteem kun je snel en efficiënt koken.

 

Voor wie

De workshop is toegankelijk voor iedereen, in het bijzonder voor diegene die graag zelf zijn sauna, pizzaoven of houtfornuis wil leren bouwen.

Door wie

De workshop wordt gegeven door stichting Mas con Menos. Mas con Menos is Spaans voor ‘meer met minder’ en is een collectief van natuurlijke bouwers die hun fascinatie voor samenvoorzienend leven delen in workshops. Al meer dan 300 deelnemers gingen je voor. Kijk op www.masconmenos.nl/over/ voor meer info.

Bekijk de video om een indruk te krijgen van een Mas con Menos workshop:

Slapen – eten – drinken

Ontbijt, lunch en diner wordt volledig verzorgd en je kunt genieten van goed eten uit de vegetarische keuken. Tussen de maaltijden door is er koffie, thee en fruit beschikbaar. En op de laatste avond gaan we natuurlijk de pizza-oven uit proberen en onze eigen pizza’s bakken.

Er is een veldje in het bos waar je met een tentje kunt overnachten, neem wel zelf je eigen tent en slaapspullen mee. Ook is het mogelijk om met een camper of busje te komen.

Waar, wanneer en hoe kom ik daar?

De locatie is ’t Landje Borculo bij Borculo, zie http://www.hetlandjeborculo.nl voor meer info. Het is een prachtige plek midden in de natuur waar regelmatig gatherings en evenementen worden georganiseerd. Je ontvangt na je aanmelding een routebeschrijving.

Workshopdata: De workshopdagen zijn van 2 t/m 6 juli. 1 en 7 juli zijn de aankomst- en vertrekdag. Aankomst vanaf 16:00 en vertrek voor 12:00 uur.

 

Prijs = Waardering achteraf

Je weet vaak pas wat iets waard is als je het hebt meegemaakt. Daarom mag je zelf achteraf bepalen wat je de workshop waard vindt.

Maar om er zeker van te zijn dat je mee doet en om de kosten van de voorbereiding te kunnen dekken vragen we om een voorbetaling van €260. Hiermee ben je verzekerd van deelname en op de laatste dag van de workshop mag je zelf de waarde bepalen van dat wat je geleerd hebt.

Let op: Men vindt het vaak lastig om iets zonder prijskaartje te waarderen. We geven je daarom graag een richtprijs als referentiepunt, zodat je weet wat wij redelijk vinden en dat we aan het eind van de workshop een gezonde balans hebben. Wij vinden zelf een totale bijdrage van minimaal €441 eerlijk voor hetgeen dat je leert tijdens de workshop + slapen, eten en drinken. Maar waardeer het vooral zelf!

In het kort: Uitgaande van minimale richtprijs à €441, vooraf (€260) + waardering achteraf (€181 )

Vragen? > info@masconmenos.nl

AANMELDEN KAN VIA ONDERSTAAND FORMULIER

Lemen op stro

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe workshops!

We sturen je geen onnodige spam!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.