5-daagse Workshop | Leer een rocketstove leemkachel met verwarmde bank bouwen, een pizzaoven van leem en een houtfornuis met bakoven | 23-29 juni 2017, Ten Boer

Leer serieus fikkie stoken met de bouw van een rocketstove leemkachel met verwarmde bank, een pizza/brood oven van leem en een gemetseld houtfornuis met bakoven. Je leert de fijne kneepjes van het vak, want we gaan alles zelf bouwen. En de laatste avond eten we pizza’s uit de oven die we samen gebouwd hebben! 


Rockestove leemkachel in aanbouw

Rockestove leemkachel in aanbouw

Wat leer je bouwen in deze workshop?

Rocket stove leemkachel met verwarmde bank

We bouwen een grote rocketstove leemkachel met verwarmde bank. Het betreft een zogeheten batchfeeder variant – dat is een rocketstove met deur waardoor je het vuur kunt zien branden net zoals bij een normale houtkachel.

Een rocketstove is een bijzondere houtkachel met een zeer efficiënte verbranding en een ongekend hoog rendement. Het effect is een houtkachel die veel warmte produceert en een lage uitstoot. De warmte wordt door de bank geleid en zo creëer je een bijzonder aangename bank die – lang nadat de kachel uit is – nog warmte afgeeft.

We gaan flink de diepte in met de rocketstove, zowel met praktijk als theorie. Je leert hoe je een eigen rocketstove ontwerpt, welke materialen je kunt gebruiken en de benodigde technieken om zelf aan de slag te kunnen gaan.

Pizza / brood oven van leem

We maken een grote pizzaoven van leem met schoorsteen. De oven is natuurlijk geschikt voor het maken van pizza’s, maar ook voor brood en andere ovengerechten.

We gaan ons best doen om de oven op tijd af te krijgen, zodat we de laatste avond pizza’s kunnen eten uit de oven die we samen gebouwd hebben!

Houtfornuis met bakoven

Hét alternatief voor koken op gas en electra. Je leer van a tot z hoe je een houtfornuis metselt met leem en vuurvaste mortel. Het wordt een variant met bakoven en een grote kookplaat (zie foto’s). En dankzij een ingenieus verbrandingssysteem kun je snel en efficiënt koken.

Klik op de foto’s voor een groter formaat.

Voor wie

De workshop is toegankelijk voor iedereen, in het bijzonder voor diegene die graag zelf zijn eigen rocketstove, pizzaoven of houtfornuis wil leren bouwen. Houd er wel rekening mee dat je 5 dagen fysiek bezig bent.

Door wie

De workshop wordt gegeven door stichting Mas con Menos. Mas con Menos is Spaans voor ‘meer met minder’ en is een collectief van natuurlijke bouwers die hun fascinatie voor samenvoorzienend leven delen in workshops. Kijk op www.masconmenos.nl/over/ voor meer info.

Bekijk de video om een indruk te krijgen van een Mas con Menos workshop:

Slapen – eten – drinken

Ontbijt, lunch en diner wordt volledig verzorgd en je kunt genieten van goed eten uit de vegetarische keuken. Tussen de maaltijden door is er koffie, thee en fruit beschikbaar. En op de laatste avond gaan we natuurlijk de pizza-oven uit proberen en onze eigen pizza’s bakken.

Er is een veldje waar je met een tentje kunt overnachten, neem wel zelf je eigen tent en slaapspullen mee. Ook is het mogelijk om met een camper of busje te komen.

Waar, wanneer en hoe kom ik daar?

De locatie is Staatjevrij in Ten Boer, 10 km ten oosten van Groningen. Je ontvangt na je aanmelding een routebeschrijving.

“Staatjevrij is een nieuwe proeftuin voor samenvoorzienend leven en ecologisch bouwen. Opgericht in 2017 is de plek nog volop in
aanbouw, maar er is al een grote zelfoogsttuin en een werkplaats voor houtbewerking
. In deze workshop gaan we aan de slag met de buitenplaats – een buitenkeuken met pizzaoven, houtfornuis en rocketstove leemkachel.”

 

Workshopdata: De workshopdagen zijn van 24 t/m 28 juni. 23 juni en 29 juni zijn de aankomst- en vertrekdag.

Prijs = Waardering achteraf

Je weet vaak pas wat iets waard is als je het hebt meegemaakt. Daarom mag je zelf achteraf bepalen wat je de workshop waard vindt.

Maar om er zeker van te zijn dat je mee doet en om de kosten van de voorbereiding te kunnen dekken vragen we om een voorbetaling van €260. Hiermee ben je verzekerd van deelname en op de laatste dag van de workshop mag je zelf de waarde bepalen van dat wat je geleerd hebt.

Let op: Men vindt het vaak lastig om iets zonder prijskaartje te waarderen. We geven je daarom graag een richtprijs als referentiepunt, zodat je weet wat wij redelijk vinden en dat we aan het eind van de workshop een gezonde balans hebben. Wij vinden zelf een totale bijdrage van minimaal €441 eerlijk voor hetgeen dat je leert tijdens de workshop + slapen, eten en drinken. Maar waardeer het vooral zelf!

In het kort: Uitgaande van minimale richtprijs à €441, vooraf (€260) + waardering achteraf (€181 )

Vragen? > info@masconmenos.nl

-WORKSHOP HEEFT REEDS PLAATSGEVONDEN IN 2017-

 

 

One thought on “5-daagse Workshop | Leer een rocketstove leemkachel met verwarmde bank bouwen, een pizzaoven van leem en een houtfornuis met bakoven | 23-29 juni 2017, Ten Boer

 • Beste
  Op dit ogenblik kan het niet voor mij.
  Mijn interesse is heel groot, vanuit mijn hart en ziel.
  Graag wens ik op de hoogte gehouden te worden van uw toekomstige work shops.
  Met vriendelijke groeten.
  Wacek Styranka

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.