***WORKSHOP IS VOL*** 5-daagse Workshop – Rocketstove leemkachel met verwarmde bank en pizzaoven van leem – 17-23 maart 2017, Helleborus Groningen

Workshop Rocketstove leemkachel bouwen


 

Leer serieus fikkie stoken met de bouw van een rocketstove leemkachel met verwarmde bank en een pizza/brood oven van leem. Je leert de fijne kneepjes van het vak, want we gaan alles zelf bouwen. En met een beetje geluk eten we de laatste avond pizza’s uit de oven die we samen gebouwd hebben! 


Wat gaan we precies doen?

Rocket stove leemkachel met verwarmde bank

We gaan een grote rocketstove leemkachel bouwen met daaraan vast een verwarmde bank. Het betreft een zogeheten batchfeeder variant – dat is een rocketstove met brandkamer en deur waarin je het vuur kunt zien branden zoals bij een normale houtkachel.

Een rocketstove is een bijzondere houtkachel met een zeer efficiënte verbranding en een ongekend hoog rendement. Het effect is een houtkachel die veel warmte produceert en een lage uitstoot. De warmte wordt door de bank geleid en zo creëer je een bijzonder aangename bank die – lang nadat de kachel uit is – nog warmte afgeeft.

We gaan flink de diepte in met de rocketstove, zowel met praktijk als theorie. Dus als je een rocketstove wilt leren bouwen dan is dit een zeer geschikte workshop. Je leert hoe je een eigen rocketstove ontwerpt en de benodigde technieken om zelf aan de slag te kunnen gaan.

Pizza / brood oven van leem

We maken een grote pizzaoven van leem met schoorsteen en houten overkapping. We gaan dus werken met leem en je leert de basisbeginselen van werken met hout. De oven is natuurlijk geschikt voor het maken van pizza’s, maar ook voor brood en andere ovengerechten. De houten overkapping zorgt ervoor dat de oven het hele jaar buiten kan blijven staan.

We gaan ons best doen om de oven op tijd af te krijgen, zodat we de laatste avond pizza’s kunnen eten uit de oven die we samen gebouwd hebben!

 

Voor wie

De workshop is toegankelijk voor iedereen, in het bijzonder voor diegene die graag zelf zijn eigen rocketstove of pizzaoven wil leren bouwen. Houd er rekening mee dat we 5 dagen fysiek bezig zijn.

Let op: De opzet van deze workshop is niet geschikt voor kinderen. Helaas kun je daarom niet met kinderen deelnemen aan deze workshop.

Door wie

De workshop wordt gegeven door stichting Mas con Menos. Mas con Menos is Spaans voor ‘meer met minder’ en is een collectief van natuurlijke bouwers die hun fascinatie voor samenvoorzienend leven delen in workshops. Kijk op www.masconmenos.nl/over/ voor meer info.

Slapen – eten – drinken

Ontbijt, lunch en diner wordt volledig verzorgd en je kunt genieten van goed eten uit de vegetarische keuken. Tussen de maaltijden door is er koffie, thee en fruit beschikbaar. En op de laatste avond gaan we natuurlijk de pizza-oven uit proberen en onze eigen pizza’s bakken. Voor de avonduren mag je zelf een drankje/borrel/snack meenemen.

Slapen kan in de herberg. Er is een gespreid bedje voor je en je deelt je kamer met een aantal medecursisten.

Waar, wanneer en hoe kom ik daar?

De locatie is De Helleborus in Engelbert, vlakbij Groningen.

“De Helleborus is een Herberg, Mini-camping, Voedselbos en Permacentrum! Een hele mond vol, want we doen en bieden ook heel veel. Kom bij ons leren over permacultuur, meewerken in de tuin, wandel door het voedselbos, laaf je aan ons verse en lokale eten, kom opladen in de herberg, vier een magisch bosfeest.. Wat voor iedereen hetzelfde blijft, is dat je je bij aankomst gelijk thuis en welkom voelt. Dat vinden we het belangrijkste, daarnaast laten we je graag kennismaken met permacultuur, lokale economie en nieuwe autonomie.

Mas con Menos & De Helleborus hebben elkaar gevonden! Duurzame bouw, recyclen, het delen van kennis, nieuwe autonomie.. we hebben veel gemeen en kijken dan ook uit naar deze samenwerking.”

Workshopdata: De workshopdagen zijn van 18 t/m 22 maart 2017. 17 maart en 23 maart zijn de aankomst- en vertrekdag.

Routebeschrijving:  Google maps – Routebeschrijving De Helleborus, Engelbert

Prijs = Waardering achteraf

Je weet vaak pas wat iets waard is als je het hebt meegemaakt. Daarom mag je zelf achteraf bepalen wat je de workshop waard vindt.

Maar om er zeker van te zijn dat je mee doet en om de kosten van de voorbereiding te kunnen dekken vragen we om een voorbetaling van €260. Hiermee ben je verzekerd van deelname en op de laatste dag van de workshop mag je zelf de waarde bepalen van dat wat je geleerd hebt.

Let op: Men vind het vaak lastig om iets zonder prijskaartje te waarderen. We geven je daarom graag een richtprijs als referentiepunt, zodat je weet wat wij redelijk vinden en dat we aan het eind van de workshop een gezonde balans hebben. Wij vinden zelf een totale bijdrage van minimaal €441 eerlijk voor hetgeen dat je leert tijdens de workshop + slapen, eten en drinken. Maar waardeer het vooral zelf!

In het kort: Uitgaande van minimale richtprijs à €441, vooraf (€260) + waardering achteraf (€181 )

Vragen? > info@masconmenos.nl

Opgeven kan via onderstaand formulier. Je ontvangt daarna de betaalgegevens voor het overmaken van een aanbetaling á €260,-. Hiermee verzeker je jezelf van deelname.

 ***WORKSHOP IS VOL***

-WORKSHOP HEEFT REEDS PLAATSGEVONDEN IN 2017-

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.