Workshop ecologisch bouwen, permacultuur en samenvoorzienend leven in Noord Spanje | 18 t/m 26 februari 2017

Workshop ecologisch bouwen, permacultuur en samenvoorzienend leven in Noord Spanje


Voor de derde keer organiseert Mas con Menos NL op deze bijzondere plek, Els Gorgs, een workshop samenvoorzienend leven met ecologisch bouwen en permacultuur.

Els Gorgs is een oud industrieel erfstuk van ruim 70 ha in het natuurpark La Garrotxa in Noord Spanje, een plek waar we naar harte lust kunnen experimenteren met verschillende technieken in bouwen en tuinieren.
Els Gorgs nodigt je deze keer uit om deel te nemen aan de transformatie van de oude steengroeve naar een groen festival terrein d.m.v. landscaping, bio-constructie en permacultuur. Expressie geven aan de menselijke creativiteit in combinatie met de groei-en bloeikracht van de natuur.
 
Dit alles in een 5-daagse workshop, afgesloten met een 2-daags feest met oa live muziek, theater, dj’s, kunst en heerlijk eten. 

Wat gaan we bouwen?

– Een paviljoen met rondhout uit het eigen bos, kopshouten muren en dubbel reciprocaal dak.
 
– Een rocketstove leemkachel.
 
– Waterpartij met zwemvijver en natuurlijk filterend vloeibed, ingericht met waterplanten uit de regio.
 
– We gaan een bestaande dome van 7 meter bekleden met kasfolie en deel ingraven om zo een micro woestijnklimaat te creëren voor cacti en andere planten.
Bij het inrichten van dit stuk terrein worden we geholpen door een team van ervaren eco-bouwers en ambachtslieden en maken we gebruik van professioneel gereedschap. Er staat ons een smidse voor ijzer smeden ter beschikking, een houtwerkplaats en verschillende grondverzet machines voor serieuze landscaping. Uiteraard maken we gebruik van zo veel mogelijk tweedehands- en gerecycled materiaal.
 
Naast al dit werk maken we ook tijd voor de innerlijke mens. Er is een professionele catering die zorg draagt voor de veelal biologische/vegetarische maaltijden. Daarnaast nemen de chefs je mee in de bourgondische keuken van het buiten leven, wildzwijn slachten, worsten draaien, vis roken en bier brouwen.
Ook de medicinale kruiden en andere planten uit het bos krijgen hun plek bij de bereiding van natuurlijke cosmetica en het maken van je eigen first aid kit.
 
Al dit bouwen en vorm geven aan het terrein mond uit in een 2 daags feest met live muziek, theater, dj’s, kunst en gelijkgestemde mensen onder genot van heerlijk eten en drinken.

In de vorige edities is al het een en ander neergezet, kijk voor een impressie op http://gorgistan.blogspot.com.es 

 

Naast al dit werk maken we ook tijd voor de innerlijke mens. Er is een professionele catering die zorg draagt voor de veelal biologische maaltijden uit de vegetarische keuken. Daarnaast nemen de chefs je mee in de bourgondische keuken van het buiten leven met wildzwijn slachten, worsten draaien, vis roken en bier brouwen.

Ook de medicinale kruiden en andere planten uit het bos krijgen hun plek bij de bereiding van natuurlijke cosmetica en het maken van je eigen first aid kit.

Al dit bouwen en vorm geven aan het terrein mondt uit in een 2 daags feest, Fiesta Sant Pamfiel, de beschermheilige van Els Gorgs. Met live muziek, theater, dj’s, kunst en mooie mensen onder genot van heerlijk eten en drinken.

Bekijk de video van één van onze workshops:

Voor wie?
Deze workshop is voor diegene die graag meer wil leren over samenvoorzienend leven, natuurlijk bouwen en permacultuur in allerlei opzichten. De workshop is voor iedereen toegankelijk. Iedereen doet mee in zijn of haar eigen tempo, maar houd er wel rekening mee dat we een week fysiek bezig zijn.
Het is een mooie kans om een andere manier van leven te ervaren, nieuwe kennis op te doen en in contact te komen met gelijkgestemden.

Door wie?
De workshop wordt gegeven door de bewoners en Mas con Menos. Mas con Menos is Spaans voor ‘meer met minder’ en is een collectief van eco-bouwers die hun fascinatie voor samenvoorzienend leven delen. Kijk op www.masconmenos.nl/over/ voor meer info.

Slapen – eten – drinken

Ontbijt, lunch en diner wordt volledig verzorgd en je kunt genieten van heerlijke, veelal biologische producten uit eigen tuin en de vegetarische keuken. Tussen de maaltijden door is er koffie, thee en fruit beschikbaar. Maar ook voor de niet-vegetariër zal er voldoende te eten zijn, met lokaal wild.

Slapen kan in een van de verschillende ruimtes die je samen met je mede-cursisten deelt. Neem wel zelf een matje en slaapspullen mee.
Ook kun je kamperen, maar het kan ’s nachts behoorlijk fris worden. Zorg dus voor een goede uitrusting en neem je eigen tentje mee.

Waar, wanneer en hoe kom ik daar?
De locatie is Els Gorgs, nabij Castelfollit de la Roca in het noorden van Catalonië.

Workshopdata: De workshop is van 19 t/m 23 februari, het feest is 24 en 25 februari.
Let op: 18 februari en 26 februari zijn de aankomst- en vertrekdagen.

Er zijn verschillende manieren om op de workshop locatie te komen:

Per auto: De plek is goed bereikbaar per auto en ligt nabij het dorpje Castelfollit de la Roca. Na je inschrijving ontvang je de exacte adresgegevens.

Per OV: Je kunt met de bus of trein tot Figueres reizen en vanaf daar kun je met de bus naar Castelfollit de la Roca waar wij je dan komen ophalen.

Per vliegtuig: Je kunt vanaf verschillende vliegvelden in Nederland goedkoop en snel naar Gerona / Girona vliegen. O.a Ryan Air, Transavia en Easyjet vliegt deze kant op.

Vanaf het vliegveld kun je eenvoudig met het openbaar vervoer naar Castelfollit de la Roca reizen. Vanaf daar komen wij je ophalen.

Auto huren: Op het vliegveld van Girona kun je vaak voor redelijke prijzen een auto huren (± 50 euro per week).

Neem bij vragen contact met ons op via info@masconmenos.nl

Prijs = Waardering achteraf

Je weet vaak pas wat iets waard is als je het hebt meegemaakt. Daarom mag je zelf achteraf bepalen wat je de workshop waard vindt.Maar om er zeker van te zijn dat je mee doet en om de kosten van de voorbereiding te kunnen dekken vragen we om een voorbetaling van €260. Hiermee ben je verzekerd van deelname en op de laatste dag van de workshop mag je zelf de waarde bepalen van dat wat je geleerd hebt.

Let op: Men vind het vaak lastig om iets zonder prijskaartje te waarderen. We geven je daarom graag een richtprijs als referentiepunt, zodat je weet wat wij redelijk vinden en dat we aan het eind van de workshop een gezonde balans hebben.

Wij vinden zelf een totale bijdrage van minimaal €520 eerlijk voor hetgeen dat je leert tijdens de workshop + slapen, eten en drinken (koffie/thee/water) en deelname aan het feest. Het feest is inclusief eten en exclusief eventuele drankjes.
In het kort: Uitgaande van minimale richtprijs à €520, vooraf (€260) + waardering achteraf (€260 )

Maar waardeer het vooral zelf!

Vragen? > info@masconmenos.nl

Mee doen? Aanmelden doe je via onderstaand formulier:

 

Lemen op stro

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe workshops!

We sturen je geen onnodige spam!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.