8-daagse workshop | Ecologisch, aardbevingsbestendig bouwen, kalk-hennep, leemstuc en houtskeletbouw | 8-17 juli 2016, Stedum (GN)

Wat gaan we bouwen?

We maken een aardbevingsbestendige ecologische werkplaats voor dorpstuin en zorgboerderij De Heemen. Niet zomaar een werkplaats, want de opbouw is in grote lijnen gelijk aan die van een eco-huis met goede isolatie, slim ontwerp en ecologische bouwmaterialen.

Hoogtepunt van deze workshop is dat we aan de slag gaan met een revolutionair houtskelet systeem, genaamd het stijve bouwknopen systeem en dat we deze isoleren met kalkhennep blokken. Wij zijn zeer enthousiast over dit systeem want het is uitermate geschikt voor strobalenbouw en kalkhennepblokken. Het systeem kenmerkt zich door eenvoud en sterke verbindingen en onze ervaring is dat iedereen hiermee kan bouwen. Simpel, sterk en snel en daarom ideaal voor de zelfbouwer die graag zijn eigen huis wilt leren bouwen met strobalen en/of kalkhennep blokken.

In deze workshop gaan we het houtskelet opvullen met kalkhennep / hempcrete blokken gemaakt van in Groningen geteelde vezelhennep. Een prachtig bouwmateriaal, want hennep groeit sneller dan onkruid en kan dus zonder pesticiden verbouwd worden. Het neemt tijdens de groei meer co2 op dan de productie er van veroorzaakt en zorgt zo in combinatie met de kalk voor een negatieve co2 voetafdruk. Daarnaast is het een vochtbestendig bouwmateriaal, isoleert het goed en is het gebruiksvriendelijk om te verwerken.

Verder gaan we werken met leemstuc, leer je metselen met natuurlijk kalkcement en gaan we dieper in op houtbewerking en het maken van sterke verbindingen.

Tot slot leer je kennis maken met een breed scala aan professionele gereedschappen en leer je stap voor stap hoe je deze kunt gebruiken.

De locatie

De bouwlocatie is zorgboerderij en dorpstuin de Heemen in Stedum, Groningen. De Heemen is een gezellige plek met een komen en gaan van allerlei mensen. Jong en oud, bijzonder en speciaal, voor iedereen is er hier een plekje.

Er is een open en gezellige dorpstuin, waar je kunt genieten en je kunt laten verrassen door de wonderen van de natuur. Een ecologische tuin die openstaat voor mensen die in sociaal verband en als onderdeel van het geheel op een natuurlijke manier willen tuinieren en oogsten. Ook is er voor de kinderen een mooie activiteitenruimte die tevens gebruikt wordt voor buitenschoolse opvang.

Meer info over de Heemen vind je op: http://www.deheemen.nl

Voor wie

De workshop is toegankelijk voor iedereen. Houd er wel rekening mee dat we 8 dagen fysiek bezig zijn.

Ouders met kinderen van 4 t/m 12 jaar zijn bij deze workshop ook van harte welkom. Voor hun is er een kinderavonturen week met o.a. een hele week heerlijk buiten spelen, knutselen met leem en natuurlijk kampvuur maken. Bij slecht weer is er een activiteitenruimte waar de kinderen terecht kunnen. En we brengen onze yurts mee. Wij zorgen tijdens de bouwuren voor de begeleiding zodat je als ouders je handen vrij hebt en mee kunt doen aan de workshop.

Tot nu toe komen er 6 kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar.

Door wie

De workshop wordt gegeven door Mas con Menos. Mas con Menos is Spaans voor ‘meer met minder’ en vanuit die gedachte maken wij bio-constructies. Kijk op www.masconmenos.nl/over/ voor meer info.

Bekijk de video om een indruk te krijgen van een Mas con Menos workshop:

 

Slapen – eten – drinken

Ontbijt, lunch en diner wordt volledig verzorgd en je kunt genieten van goed eten uit de vegetarische keuken. Tussen de maaltijden door is er koffie, thee en fruit beschikbaar. Voor de avonduren mag je zelf een drankje/borrel/snack meenemen.

Kamperen doen we natuurlijk bij de boer. Er is een veld waar je met je eigen tentje kunt gaan staan. Neem dus je eigen tentje en slaapspullen mee.

Waar, wanneer en hoe kom ik daar?

De locatie is in Stedum, Groningen. Je ontvangt na je aanmelding een routebeschrijving voor de workshoplocatie.

Workshopdata: De workshopdagen zijn van 9 tot en met 16 juli. Je kunt 8 juli vanaf 16:00 uur arriveren en 17 juli is de vertrekdag.

Prijs = Waardering achteraf

Je weet vaak pas wat iets waard is als je het hebt meegemaakt. Daarom mag je zelf achteraf bepalen wat je de workshop waard vindt.

Maar om er zeker van te zijn dat je mee doet en om de kosten van de voorbereiding te kunnen dekken vragen we om een voorbetaling van €260. Hiermee ben je verzekerd van deelname en op de laatste dag van de workshop mag je zelf de waarde bepalen van dat wat je geleerd hebt.

Let op: Men vind het vaak lastig om iets zonder prijskaartje te waarderen. We geven je daarom graag een richtprijs als referentiepunt, zodat je weet wat wij redelijk vinden en dat we aan het eind van de workshop een gezonde balans hebben. Wij vinden zelf een minimale bijdrage van €520 eerlijk voor hetgeen dat je leert tijdens de workshop + het slapen, eten en drinken. Maar waardeer het vooral zelf!

In het kort: Uitgaande van minimale richtprijs à €520: €260 aanbetaling + waardering achteraf €260 (suggestie)

Vragen? > info@masconmenos.nl

Opgeven kan via onderstaand formulier. Je ontvangt daarna de betaalgegevens voor het overmaken van een aanbetaling á €260,-. Hiermee verzeker je jezelf van deelname.

Lemen op stro

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe workshops!

We sturen je geen onnodige spam!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.