5-daagse workshop | Rocketstove met warme bank – houtfornuis – warmtemuur – ecotoilet en werken met leem | 21-27 juni 2016 – Buinen

Promo flyer 5-daagse

Wat gaan we bouwen?

We gaan in 5 dagen een aantal installaties bouwen in een zelfvoorzienend aardehuis. In de week voorafgaand aan deze workshop wordt het aardehuis gebouwd met kalk, hennep en leem en in deze week gaan we verder met de installaties die nodig zijn voor behaaglijk en zelfvoorzienend leven.

De workshop bestaat uit:

Rockestove mass heater + warme bank – Leer hoe je een rocketstove bouwt en ontwerpt. We gaan flink de diepte in met de rocketstove en het wordt een variant waarin je het vuur kunt zien branden. Met verwarmde loungebank en muur. In verband met de droogtijd vindt de afwerking (stuccen) na de workshop plaats. Hierbij ben je als deelnemer ook welkom.

IMG_2084

Houtfornuis van leem met bakoven en warmtemuur – We gaan een fornuis bouwen waar je op kunt koken met houtvuur. Alle overige warmte die anders via de schoorsteen het huis zou verlaten wordt opgeslagen in een warmtemuur en zorgt voor extra verwarming van het huis.

Composttoilet – zelfvoorzienend betekend geen aansluiting op de riolering. Een composttoilet is een goed alternatief voor de wc. Het gebruikt minder water en de ontlasting wordt gecomposteerd tot vruchtbare grond en zo weer opgenomen in de kringloop.

Wat leer je nog meer?

Je leert de beginselen van het metselen en stuccen met leem. Daarnaast gaan we uiteraard meer leren over het ontwerp van een aardehuis. Er is ook ruimte om je eigen bouwplannen te bespreken en daarop feedback te krijgen. Neem dus je eigen plannen/tekeningen mee als je die hebt.

Ontwerp Aardehuis Buinen

Ontwerp Zelfvoorzienend Aardehuis – door Marlies Duran en Monique Wijn van Duurzaam Tuinen & De Godin. ©

Mas con Menos werkt voor deze workshop samen met Marlies Duran (www.duurzaamtuinen.nl) en Monique Wijn (www.degodin.nl). Zij zijn als permacultuur ontwerpers betrokken bij het project en hebben het ontwerp van het aardehuis gemaakt. Inmiddels zijn een grote zwemvijver, een klein voedselbos, een kruiden- en bachbloesemtuin en een grote moestuin aangelegd voor eigen gebruik en catering van groepen. Verder is er een grote ronde kas en een kampvuur plek.

Het hele terrein wordt een retraitecentrum en permacultuur-voorbeeldproject in Drenthe voor cursussen en workshops rondom permacultuur, voedsel verwerken, kruidenleer, eetbare wilde planten etc. Marlies en Monique nemens ons mee in het ontwerp van het terrein en geven zo een inzicht in hoe de verschillende onderdelen van de tuin met elkaar zijn verbonden volgens de principes van de permacultuur.

De locatie

De locatie is een voormalige sluiswachterswoning aan het kanaal-buinen-Schoonoord in de provincie Drenthe. Het bijzondere van deze plek is dat hier de Hondsrug wordt doorgesneden door het kanaal en dat hier een landschappelijke overgang is van de hoger gelegen Hondsrug naar het dal van de rivier De Hunze. Het is een terrein van ca 0,5 ha. met woonhuis en omliggende tuin als oase in het glooiende landschap.

Collage buinen

Voor wie

De workshop is toegankelijk voor iedereen. Houd er wel rekening mee dat we 5 dagen fysiek bezig zijn.

Let op: De opzet van deze workshop is niet geschikt voor kinderen. Je kunt daarom niet met kinderen deelnemen aan deze workshop.

Door wie

De workshop wordt gegeven door Mas con Menos. Mas con Menos is Spaans voor ‘meer met minder’ en vanuit die gedachte maken wij bio-constructies. Kijk op www.masconmenos.nl/over/ voor meer info.

Bekijk de video om een indruk te krijgen van een Mas con Menos workshop:

 

Slapen – eten – drinken

Ontbijt, lunch en diner wordt volledig verzorgd en je kunt genieten van goed eten uit de vegetarische keuken. Tussen de maaltijden door is er koffie, thee en fruit beschikbaar. Voor de avonduren mag je zelf een drankje/borrel/snack meenemen.

Er is een veldje waar je met je eigen tentje kunt gaan staan. Neem dus je eigen tentje en slaapspullen mee.

Waar, wanneer en hoe kom ik daar?

De locatie is in Buinen, Drenthe. Je ontvangt na je aanmelding een routebeschrijving voor de workshoplocatie.

Workshopdata: De workshopdagen zijn van 22 tot en met 26 juni. Je kunt 21 juni vanaf 16:00 uur arriveren en 27 juni is de vertrekdag.

Prijs = Waardering achteraf

Je weet vaak pas wat iets waard is als je het hebt meegemaakt. Daarom mag je zelf achteraf bepalen wat je de workshop waard vindt.

Maar om er zeker van te zijn dat je mee doet en om de kosten van de voorbereiding te kunnen dekken vragen we om een voorbetaling van €260. Hiermee ben je verzekerd van deelname en op de laatste dag van de workshop mag je zelf de waarde bepalen van dat wat je geleerd hebt.

Let op: Men vind het vaak lastig om iets zonder prijskaartje te waarderen. We geven je daarom graag een richtprijs als referentiepunt, zodat je weet wat wij redelijk vinden en dat we aan het eind van de workshop een gezonde balans hebben. Wij vinden zelf een minimale bijdrage van €441 eerlijk voor hetgeen dat je leert tijdens de workshop + het slapen, eten en drinken. Maar waardeer het vooral zelf!

In het kort: Uitgaande van minimale richtprijs à €441, vooraf €260 aanbetaling + waardering achteraf €181 (suggestie)

Vragen? > info@masconmenos.nl

Opgeven kan via onderstaand formulier. Je ontvangt daarna de betaalgegevens voor het overmaken van een aanbetaling á €260,-. Hiermee verzeker je jezelf van deelname.

 

Lemen op stro

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe workshops!

We sturen je geen onnodige spam!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.