Workshop Spanje – ecobouwen, samenvoorzienend leven en permacultuur – 16 t/m 22 oktober 2022

Het is weer zover, onze jaarlijkse workshop in Spanje. En dit keer op een compleet nieuwe plek!

 • Leer meer over samenvoorzienend leven, technieken voor off-grid living en natuurlijk bouwen | In de bergen van Noord Catalonië, Spanje

Wij hebben weer een nieuwe plek gevonden in de bergen van het prachtige natuurgebied Garrotxa. Ruim 50 hectare grond om te spelen met de natuur, het bos, de elementen en samen zijn met gelijkgestemde mensen.

Het leukste aan woonplekken opbouwen is toch vaak de eerste fase. Alles is nog mogelijk, er is ruimte en er zijn ideeën genoeg. Samen gaan we vorm geven aan het begin van deze nieuwe plek. Met als doel een basisplek te creëren voor samenvoorzienend leven.

Wat gaan we doen:

 • Ecohuisje bouwen: Met zoveel mogelijk materialen van de berg en het bos gaan we een zogeheten nul-kilometer huisje bouwen. Met verschillende ecobouw technieken, omgaan met professioneel gereedschap en leembouw.
 • Pizzaoven van leem – je leert een houtgestookte pizzaoven bouwen met leem uit de grond. Een leuk project om thuis na te bouwen. Want de beste pizza’s komen uit een houtgestookte oven 😉
 • Rondhout timmeren – Met bomen uit het bos gaan we een rondhout structuur bouwen, een grote overkapping met verschillende houtverbindingen.
 • Excursie – we gaan op pad door het prachtige natuurgebied waar de plek zich bevind.
 • Skills – Je gaat veel leren over leven in de bergen, werken met professionele gereedschappen en het opbouwen van ecodorpen of woonplekken.
 • Off-the-grid leven. Ervaar hoe het is om off-the-grid te leven. Leer meer over alternatieve energie, drinkwatervoorziening en de uitdagingen van het offgrid leven.

Wat is er aanwezig

 • Een groot team van begeleiders met jarenlange ervaring in off-grid living, zelfvoorzienend wonen en natuurlijk bouwen.
 • Eigen waterbron
 • Een eigen bos waar we volop hout uit kunnen halen om mee te bouwen
 • Permacultuur tuin in opbouw
 • Composttoilet
 • Prachtig oud landhuis en ruīnes

Voor wie

De workshop is voor diegene die graag meer wil leren over samenvoorzienend leven, woongemeenschappen en natuurlijk bouwen in allerlei opzichten. Het is voor iedereen toegankelijk. Iedereen doet mee in zijn of haar eigen tempo, ongeacht je fysieke conditie.

Verwacht geen luxe, maar op een prachtige plek midden in de natuur. Waar het nog echt stil is en waar we ’s avonds lekker bij een kampvuurtje samen komen.

Door wie

De workshop wordt gegeven door Mas con Menos. Mas con Menos is Spaans voor ‘meer met minder’ en is een collectief van vrije mensen die hun fascinatie voor samenvoorzienend leven willen delen en samen op zoek willen gaan naar oplossingen die helpen. Kijk op www.masconmenos.nl/over/ voor meer info.

Slapen – eten – drinken

Ontbijt, lunch en diner wordt volledig verzorgd en je kunt genieten van heerlijke, waar mogelijk lokale producten en deels uit eigen tuin. Al het eten is vegetarisch. Tussen de maaltijden door is er koffie, thee en fruit beschikbaar.

Slapen kan in je eigen tent. Neem zelf dus een slaapzak / matje en tent mee. Het is ook mogelijk om in een camper of busje/auto te overnachten. Maar de aanrij route is niet geschikt voor grote campers.

Er is off grid aansluiting en elektra voor basisvoorzieningen zoals je telefoon opladen etc. Campers kunnen niet aan de stroom.

Waar, wanneer en hoe kom ik daar

De plaats die het meest dichtbij ligt heet Maia de Montcal – op zo’n tien minuten rijden. De locatie is Can Cannet, een eeuwenoude voormalige boerderij. Bestaande uit bos, terrassen en berg. Er zijn verschillende manieren om op de workshop locatie te komen, je kunt komen vliegen maar denk ook eens aan meer milieuvriendelijke opties als carpoolen via blablacar.nl of met de trein. Exacte locatie volgt na aanmelding.

Workshopdata: De workshopdagen zijn van maandag 17 oktober t/m vrijdag 21 oktober,
zondag 16 oktober en zaterdag 22 oktober de aankomst- en vertrekdagen.

Per auto:De plek is goed bereikbaar met een normale auto.

Per OV: Je kunt met de bus of trein tot Figueres reizen en vanaf daar kun je met de bus naar hoofdstation van Besalú rijden, waar wij je dan komen ophalen.

Per vliegtuig: Je kunt vanaf verschillende vliegvelden in Nederland relatief goedkoop en snel naar Gerona / Girona vliegen. O.a Ryan Air, Transavia en Easyjet vliegt deze kant op.
Vanaf het vliegveld kun je eenvoudig met het openbaar vervoer naar Besalu hoofdstation reizen (ongeveer 25 euro). Wij halen je daar op.

Auto huren: Op het vliegveld van Girona kun je vaak voor weinig geld een auto huren (± 50 euro per week).

Neem bij vragen contact met ons op via info@masconmenos.nl 

Prijs = Waardering achteraf

Een workshop van Mas con Menos staat garant voor een ervaring om nooit meer te vergeten. Meer dan 500 deelnemers gingen je voor.

Je weet vaak pas wat iets waard is als je het hebt meegemaakt. Daarom mag je zelf achteraf bepalen wat je de workshop waard vindt.

Maar om er zeker van te zijn dat je mee doet en om de kosten van de voorbereiding te kunnen dekken vragen we om een voorbetaling van 260 euro. Hiermee ben je verzekerd van deelname en op de laatste dag van de workshop mag je zelf de waarde bepalen van dat wat je geleerd hebt.

Let op: Men vindt het vaak lastig om iets zonder prijskaartje te waarderen. We geven je daarom graag een richtprijs als referentiepunt, zodat je weet wat wij redelijk vinden en dat we aan het eind van de workshop een gezonde balans hebben. Wij vinden zelf een totale bijdrage van ± 520 eerlijk voor hetgeen dat je leert tijdens de workshop, de vaardigheden waarmee je zelf aan de slag kunt + slapen, eten en drinken. Maar waardeer het vooral zelf!

In het kort: Uitgaande van richtprijs ±520 euro, vooraf (260 euro) + waardering achteraf (260 euro).

Stichting Mas con Menos financieert mee in de realisatie van deze nieuwe plek. Alle opbrengsten gaan naar opbouw van de plek. Alle begeleiders van Mas con Menos werken kostenloos mee.

Waarom? Omdat Mas con Menos is opgericht om plekken te creeren waar we als gelijkgestemden elkaar kunnen ontmoeten, inspireren en elkaar aanzetten tot mooiere manieren van samenvoorzienend leven. Het is daarbij essentieel om plek te hebben om samen te komen. Dit gaat zo’n plek zijn. Hiermee maken we samen mogelijk dat er meer plekken komen die inspireren tot gezondere vormen van samen leven en wonen. Dankjewel.

Vragen? > info@masconmenos.nl

Een kaartje voor de workshop haal je hieronder. Let op vol=vol.

Vragen? > info@masconmenos.nl

Jong en oud zijn welkom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.