WORKSHOP = VOL | 7-daagse Workshop | Natuurlijk bouwen, permacultuur, voedselbos, biomeiler, ijzer smeden, houtbewerking, natuurlijke cosmetica en medicijnen en meer! | 16-24 april 2016, Noord-Spanje

 

 


WORKSHOP = VOL! 

Je kunt je nog wel aanmelden voor de wachtlijst via onderstaand formulier. Je ontvangt dan van ons een bericht als er een plek beschikbaar komt. Je positie op de lijst wordt bepaald door tijdstip van aanmelding.


 

Leer in één week allerlei handige technieken voor samenvoorzienend leven. Niet uit het boekje, want we gaan alles zelf doen. En dat op een prachtige locatie van ruim 70 hectare midden in een natuurpark in het noorden van Catalonië, Spanje.

Een mooie kans om een andere manier van leven te ervaren. Gebaseerd op samenwerken met de natuur en je omgeving. Bovenal is het gezellig, genieten we van de Spaanse zon en van de rust en ruimte. We bakken ons eigen brood, eten goed voedsel waarvan een deel uit eigen tuin en natuurlijk is er kampvuur en muziek.

Bekijk de video van één van onze workshops


Wat gaan we deze keer doen?

Permacultuur in de praktijk

 • De moestuinLeer meer over tuinieren zoals de natuur het bedoeld heeft.
 • VoedselbosVorig jaar zijn we begonnen met de aanleg van het eetbare bos en dit jaar kunnen de volgende stappen gezet worden.

Natuurlijk bouwen

 • Koele kast – Een methode om oogst en eten koel te bewaren zonder gebruik van elektriciteit.
 • Kopshout /cordwood – Bouwen met ronde boomstammen. We gaan bezig met een 0-kilometer huis, wat wil zeggen dat alle materialen lokaal gevonden worden. Met bomen uit het bos en leem.

Warm water maken

 • Biomeiler – Een slimme samenwerking met de natuur waarmee je warm water uit een composthoop haalt.
 • Zonneboiler – Maak warm water met behulp van de zon.

Werken met vuur

 • HoutfornuisLeer een houtfornuis bouwen met vuursteen en leem om te koken en bakken op houtvuur.
 • IJzer smeden – Maak je eigen mes of gereedschap

Verder ook:

 • Houtbewerking – Een introductie tot houtbewerking.
 • Natuurlijke cosmetica en geneesmiddelen – Leer zalfjes, shampoo, zeep en tincturen maken met zelf geplukte kruiden en planten uit de omgeving.

[Not a valid template]

 

Wat is er aanwezig

 • Een groot team van begeleiders met ervaring in off-grid living, zelfvoorzienend wonen en natuurlijk bouwen.
 • Waterfilter met rietbed
 • Rocketstove met warme bank
 • Voedselbos in aanleg
 • Pizza en broodoven van leem
 • Eigen waterbron
 • Werkruimte voor houtbewerking
 • Plek voor metaalbewerking
 • Permacultuur tuin
 • Oude ruïne
 • Bijenkasten
 • Composttoiletten
 • Sauna

Mas con Menos – Green Labs

Voor de tweede keer organiseert Mas con Menos de workshop Green Labs in Spanje. Een bijzondere workshop met een grote verscheidenheid aan

onderwerpen op het gebied van zelfvoorzienend leven.

Leer je eigen zelfstandigheid vergroten, waardoor je minder afhankelijk wordt van slecht werkende systemen. Dit vanuit je eigen kracht en zo dus investeren in je eigen autonome status. Voor grote problemen zijn vaak eenvoudige oplossingen en zo helpen we samen de wereld voorbij de horizon te kijken van zijn eigen beperkingen. Samen maken we meer met minder.

De sfeer is vergelijkbaar met die van een klein festival en voor de tweede keer organiseren wij deze workshop in Noord Spanje. Er is elke dag van alles te beleven, je kunt nieuwe technieken voor zelfvoorzienend leven ontdekken, ervaren en meebouwen.

Voor wie? 

Green Labs is voor diegene die graag meer wil leren over zelfvoorzienend leven, woongemeenschappen en natuurlijk bouwen in allerlei opzichten. Green Labs is voor iedereen toegankelijk. Iedereen doet mee in zijn of haar eigen tempo, maar houd er wel rekening mee dat we een week fysiek bezig zijn.

Door wie?

De workshop wordt gegeven door de bewoners en Mas con Menos. Mas con Menos is Spaans voor ‘meer met minder’ en is een collectief die hun fascinatie voor samenvoorzienend leven willen delen en op zoek willen gaan naar oplossingen die helpen. Kijk op www.masconmenos.nl/over/ voor meer info.

Slapen – eten – drinken

Ontbijt, lunch en diner wordt volledig verzorgd en je kunt genieten van heerlijke, veelal biologische producten uit eigen tuin en de vegetarische keuken. Tussen de maaltijden door is er koffie, thee en fruit beschikbaar.

Slapen kan op het camping gedeelte waar je met je eigen tent of camper kunt gaan staan. Neem dus zelf een slaapzak / matje mee. Bij voorkeur graag een eigen tent meenemen, mocht dit echt niet lukken neem dan even contact met ons op.

Waar, wanneer en hoe kom ik daar?

De locatie is Els Gorgs, een oude steengroeve met 70 hectare land bestaande uit bos, terrassen en berg. Er zijn verschillende manieren om op de workshop locatie te komen, je kunt komen vliegen maar denk ook eens aan meer milieuvriendelijke opties als carpoolen via blablacar.nl of met de trein.

Workshopdata: De workshop is van 17 tot 23 april en 16 en 24 april zijn de aankomst- en vertrekdagen.

Per auto: De plek is goed bereikbaar en ligt in de buurt van Castelfollit de la Roca. Na je inschrijving ontvang je de exacte adresgegevens.

Per OV: Je kunt met de bus of trein tot Figueres reizen en vanaf daar kun je met de bus naar Castelfollit de la Roca waar wij je dan komen ophalen.

Per vliegtuig: Je kunt vanaf verschillende vliegvelden in Nederland goedkoop en snel naar Gerona / Girona vliegen. O.a Ryan Air, Transavia en Easyjet vliegt deze kant op.
Vanaf het vliegveld kun je eenvoudig met het openbaar vervoer naar Castellfollit de la Roca reizen. Vanaf daar komen wij je ophalen.

Auto huren: Op het vliegveld van Girona kun je vaak voor redelijke prijzen een auto huren (± 50 euro per week).

Neem bij vragen contact met ons op via info@masconmenos.nl

Prijs = Waardering achteraf

Je weet vaak pas wat iets waard is als je het hebt meegemaakt. Daarom mag je zelf achteraf bepalen wat je de workshop waard vindt.

Maar om er zeker van te zijn dat je mee doet en om de kosten van de voorbereiding te kunnen dekken vragen we om een voorbetaling van €260. Hiermee ben je verzekerd van deelname en op de laatste dag van de workshop mag je zelf de waarde bepalen van dat wat je geleerd hebt.

Let op: Men vind het vaak lastig om iets zonder prijskaartje te waarderen. We geven je daarom graag een richtprijs als referentiepunt, zodat je weet wat wij redelijk vinden en dat we aan het eind van de workshop een gezonde balans hebben. Wij vinden zelf een totale bijdrage van minimaal €441 eerlijk voor hetgeen dat je leert tijdens de workshop + slapen, eten en drinken.

In het kort: Uitgaande van minimale richtprijs à €441, vooraf (€260) + waardering achteraf (€181 )

Vragen? > info@masconmenos.nl

Mee doen? Aanmelden doe je via onderstaand formulier:

 

Permacultuur moestuin

 

6 thoughts on “WORKSHOP = VOL | 7-daagse Workshop | Natuurlijk bouwen, permacultuur, voedselbos, biomeiler, ijzer smeden, houtbewerking, natuurlijke cosmetica en medicijnen en meer! | 16-24 april 2016, Noord-Spanje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.