5-daagse workshop | Leer een rocketstove bouwen met verwarmde bank, pizza oven van leem en een houtfornuis met bakoven | 2-8 mei 2016 – Haren (GN)

(Mas con Menos) 5-daagse workshop | Leer een rocketstove bouwen met verwarmde bank, pizza oven van leem en een houtfornuis met bakoven |  2-8 mei – Haren (GN)


Leer serieus fikkie stoken met de bouw van een rocketstove, een pizza oven van leem en een houtfornuis. Dat is vijf dagen lang hout, vuur en met je handen in de leem. Je leert de fijne kneepjes van het vak, want we gaan alles zelf bouwen. En met een beetje geluk eten we de laatste avond pizza’s uit de oven die we samen gebouwd hebben!

Wat gaan we doen?

Rocket stove met verwarmde bank  –  We gaan een grote rocketstove bouwen met daaraan vast twee banken. Een rocketstove is een bijzondere houtkachel met een zeer efficiënte verbranding en een ongekend hoog rendement. Het effect is een houtkachel die veel warmte produceert en een lage uitstoot. De warmte wordt door twee banken geleid en zo creëer je een bijzonder aangename bank die – lang nadat de kachel uit is – nog warmte afgeeft.

We gaan flink de diepte in met de rocketstove. Dus als je een rocketstove wilt leren bouwen dan is dit een zeer geschikte workshop. In verband met de droogtijd van de kachel kunnen we deze niet volledig afwerken en ook nog niet aansteken. Je leert de benodigde basis technieken om zelf aan de slag te kunnen gaan en doordat we een test-opstelling bouwen, kun je wel de werking en het verbrandingsprincipe van een rocketstove ervaren.

Pizza / brood oven van leem  – Een grote pizzaoven van leem. Natuurlijk geschikt voor het maken van pizza’s, maar ook voor brood en andere ovengerechten. Met een beetje geluk kunnen we de laatste avond van de workshop (7 mei) de oven aansteken en onze eigen pizza’s bakken.

Houtfornuis met bakoven  – Het alternatief voor koken op gas of electra is een houtfornuis. De variant die we hier gaan bouwen heeft ook een bakoven. Daarnaast is het houtfornuis aangesloten op de rocketstove zodat de warmte die uit het fornuis komt ook weer gebruikt kan worden voor het verwarmen van de banken.

Bekijk de video van één van onze workshops:

Voor wie

De workshop is toegankelijk voor iedereen, in het bijzonder voor diegene die graag zelf zijn eigen rocketstove, pizzaoven of houtfornuis wil leren bouwen. Houd er rekening mee dat we 5 dagen fysiek bezig zijn.

Let op: De opzet van deze workshop is niet geschikt voor kinderen. Helaas kun je daarom niet met kinderen deelnemen aan deze workshop.

Door wie

De workshop wordt gegeven door Mas con Menos. Mas con Menos is Spaans voor ‘meer met minder’ en is een collectief van natuurlijke bouwers die hun fascinatie voor samenvoorzienend leven willen delen en samen op zoek willen gaan naar oplossingen die helpen. Kijk op www.masconmenos.nl/over/ voor meer info.

Slapen – eten – drinken

Ontbijt, lunch en diner wordt volledig verzorgd en je kunt genieten van goed eten uit de vegetarische keuken. Tussen de maaltijden door is er koffie, thee en fruit beschikbaar. En op de laatste avond gaan we natuurlijk de pizza-oven uit proberen en onze eigen pizza’s bakken. Voor de avonduren mag je zelf een drankje/borrel/snack meenemen.

Er is een veldje waar je met je eigen tentje kunt gaan staan. Neem dus een slaapzak, matje en tent mee.

Waar, wanneer en hoe kom ik daar?

De locatie is ‘De Open Kas’ op de creatieve broedplaats De Biotoop in Haren (GN). De Open Kas is een samenkomst plek voor de Biotoop. De Open Kas laat zich misschien wel het beste typeren als een wereldhuiskamer, altijd open en vrij toegankelijk voor iedereen. Er worden zo nu en dan workshops georganiseerd, er is een weggeef eetcafé, en het is plek voor meditatie en bijeenkomsten.

Daar dragen we met Mas con Menos graag aan bij en dankzij de rockestove die we in deze workshop gaan bouwen is de kas ook bij de wat frissere dagen een fijne ruimte om in te vertoeven.

12122781_930458120325278_8301077416496295782_n

12107975_930458006991956_6637795562274918755_n

12376433_951443451560078_2532620879848756124_n

De Biotoop is een dorp in een dorp. Zeven gebouwen op een terrein van acht hectare bieden woon- en werkruimte aan 300 mensen, in een inspirerende groene omgeving. Het voormalig Biologisch Centrum van de RUG, nu beheerd door Carex, biedt ruimte voor kunst, ambacht en creativiteit.  Naast tientallen kunstenaars zijn er vele bedrijven in allerlei sectoren gevestigd.  Vleugel F biedt ontmoetingsruimte voor alle groepen. De combinatie van wonen, kunst, bedrijvigheid en evenementen zorgt voor een levendige uitwisseling. (Beschrijving van De Biotoop – www.biotoop.org voor meer info.)

Workshopdata: De workshop is van 3 tot 7 mei. 2 en 8 mei zijn de aankomst- en vertrekdag.

Ook wordt er in gezamenlijk overleg met de deelnemers een terugkom dag/weekend georganiseerd voor de afwerking. Waarschijnlijk zal dit ergens rond één á twee weken na de workshop zijn.

Routebeschrijving:  Google maps – Routebeschrijving Biotoop, Haren.

Prijs = Waardering achteraf

Je weet vaak pas wat iets waard is als je het hebt meegemaakt. Daarom mag je zelf achteraf bepalen wat je de workshop waard vindt.

Maar om er zeker van te zijn dat je mee doet en om de kosten van de voorbereiding te kunnen dekken vragen we om een voorbetaling van €260. Hiermee ben je verzekerd van deelname en op de laatste dag van de workshop mag je zelf de waarde bepalen van dat wat je geleerd hebt.

Let op: Men vind het vaak lastig om iets zonder prijskaartje te waarderen. We geven je daarom graag een richtprijs als referentiepunt, zodat je weet wat wij redelijk vinden en dat we aan het eind van de workshop een gezonde balans hebben. Wij vinden zelf een totale bijdrage van minimaal €441 eerlijk voor hetgeen dat je leert tijdens de workshop + slapen, eten en drinken. Maar waardeer het vooral zelf!

In het kort: Uitgaande van minimale richtprijs à €441, vooraf (€260) + waardering achteraf (€181 )

Vragen? > info@masconmenos.nl

WORKSHOP = VOL  – Opgeven kan via onderstaand formulier. Je ontvangt daarna de betaalgegevens voor het overmaken van een aanbetaling á €260,-. Hiermee verzeker je jezelf van deelname.

 

 

 

2 thoughts on “5-daagse workshop | Leer een rocketstove bouwen met verwarmde bank, pizza oven van leem en een houtfornuis met bakoven | 2-8 mei 2016 – Haren (GN)

  • Boeiend! Zijn er nog fijne mogelijkheden om samen met Mas con Menos deze zomer nog te organiseren? bakoven, open keuken, opbouw serre, rocketstoves binnen…
    We hebben met een Coöperatie Daarom Wel! een eerste hoeve gekocht in Sint-Lievens-Esse (Herzele, nabij Zottegem in Oost-Vlaanderen, België). Doel is het samen onverkoopbaar te maken, zodat die grond geen economische verkoopwaarde meer heeft. Daarom willen we de intrinsieke waarde zo hoog mogelijk krijgen.
    Een lange weg waar we nu we net een maand eigenaar zijn, graag op weg gaan met zoveel mogelijk externe partners (zoals jullie, en andere bakoven-experten, tuin-experten,…).
    Meer info op http://www.waaromniet.be over de filosofie en het waarom (niet) en ook op http://www.welenhoeck.be (de hoeve hebben we volgens de ferraris-kaarten de oude naam gegeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.