Alles-in-1 week oktober 2015 | Leer natuurlijk bouwen, perma-cultuur, rocket stoves, broodoven, waterfilters en nog veel meer!

Mas con Menos presents – Green Labs:

Leer meer over samenvoorzienend leven, technieken voor off-grid living en natuurlijk bouwen | 7 daagse workshop – 17-25 okt, Noord Catalonië, Spanje

Wat gaan we doen?

Rocket stoves bouwen – Bijzondere houtkachels met zeer efficiënte verbranding, ongekend rendement en lage uitstoot. Wordt vaak gebouwd van leem met daaraan vast een bank die verwarmd wordt. Het effect is 24 uur lang een prettige stralingswarmte per stookbeurt. Deze kachels kun je gebruiken in combinatie met een warmte wisselaar voor vloerverwarming, warme douches of gewoon om op te koken.

Leer meer over permacultuur / food forest – Tuinieren zoals de natuur het bedoeld heeft. En als de weergoden ons gunstig gestemd zijn gaan we ook eetbare paddestoelen zoeken.

Eco-toilet maken – Frisse oplossingen om gezonde kringlopen te maken zonder afhankelijk te zijn van riolering of zuiveringsinstallaties.

Pizza / brood oven bouwen – Je eigen broodoven leren maken van leem, maar ook het bakken van brood en pizza’s.

Waterfiltersystemen – Leer hoe je van vies water weer schoon water kunt maken met gebruik van eenvoudige technieken.

En ook: Het aanleggen van een groen dak, zonneboilers voor warme douches, leer meer over zonnepanelen en wat je daarvoor nodig hebt.

Bovenal is het gezellig, genieten we van de Spaanse zon en van de rust en ruimte. We bakken ons eigen brood, eten goed voedsel waarvan deel uit eigen tuin en natuurlijk is er een kampvuur en muziek.

De biologische moestuin, met dank aan tuinman Martin.

Wat is er aanwezig

 • Een groot team van begeleiders met jarenlange ervaring in off-grid living, zelfvoorzienend wonen en natuurlijk bouwen.
 • Eigen waterbron
 • Werkruimte voor houtbewerking
 • Volop tweedehands materialen en hout
 • Naaiatelier
 • Plek voor metaalbewerking
 • Permacultuur tuin
 • Bijenkasten
 • Composttoiletten
 • Sauna
 • Buitenkeuken
 • Grote kas

Bekijk de video van onze laatste workshop:
[vimeo 135587229 w=900 h=506]

Over Green Labs

Jij bent 7 dagen lang onderzoeker in een levend laboratorium op zoek naar low-tech en groene oplossingen om samen meer in balans met je omgeving te kunnen leven. Het decor is een plek van 70 hectare midden in natuurpark Alta Garrotxa, Noord-Spanje. Je leert natuurlijk bouwen, nadenken op andere manieren en doet ervaring op in samenvoorzienend leven. Dit is Green Labs – alle materialen en gereedschappen zijn aanwezig en samen gaan we op onderzoek… 

Leer je eigen zelfstandigheid vergroten, waardoor je minder afhankelijk wordt van slecht werkende systemen. Dit vanuit je eigen kracht en zo dus investeren in je eigen autonome status. Voor grote problemen zijn vaak eenvoudige oplossingen en zo helpen we samen de wereld voorbij de horizon te kijken van zijn eigen beperkingen. Samen maken we meer met minder.

Doel van het onderzoek

In deze tijd groeit de behoefte naar eenvoudige oplossingen om meer in harmonie met je omgeving te kunnen leven. Het doel is daarom het maken van oplossingen die eenvoudig toepasbaar zijn op verschillende locaties en situaties.

De oude steengroeve

De oude steengroeve is maar een klein deel van het 70 hectare tellend terrein.

Voor wie
Green Labs is voor diegene die graag meer wil leren over zelfvoorzienend leven, woongemeenschappen en natuurlijk bouwen in allerlei opzichten. Green Labs is voor iedereen toegankelijk. Iedereen doet mee in zijn of haar eigen tempo, maar houd er wel rekening mee dat we een week fysiek bezig zijn.

Let op: De opzet van deze workshop is niet geschikt voor kinderen. Helaas kun je daarom niet met kinderen deelnemen aan deze workshop.

Door wie

De workshop wordt gegeven door de bewoners en Mas con Menos. Mas con Menos is Spaans voor ‘meer met minder’ en is een collectief van vrije mensen die hun fascinatie voor samenvoorzienend leven willen delen en samen op zoek willen gaan naar oplossingen die helpen. Kijk op www.masconmenos.nl/over/ voor meer info.

Mooie uitzichten, ruste en ruimte

Mooie uitzichten, ruste en ruimte

Slapen – eten – drinken

Ontbijt, lunch en diner wordt volledig verzorgd en je kunt genieten van heerlijke, waar mogelijk lokale producten en deels uit eigen tuin. Al het eten is vegetarisch. Tussen de maaltijden door is er koffie, thee en fruit beschikbaar.

Slapen kan op verschillende plekken. Er is een camping gedeelte waar je met je eigen tent kunt gaan staan en er zijn een aantal gezamenlijke slaapplekken. Neem zelf wel een slaapzak / matje mee.

Waar, wanneer en hoe kom ik daar

De locatie is Els Gorgs, een oude steengroeve met 70 hectare land bestaande uit bos, terrassen en berg. Er zijn verschillende manieren om op de workshop locatie te komen, je kunt komen vliegen maar denk ook eens aan meer milieuvriendelijke opties als carpoolen via blablacar.nl of met de trein.

Workshopdata: De workshop is van 18 tot 24 oktober en 17 en 25 oktober zijn de aankomst- en vertrekdagen.

Let op: De workshop is gepland in de herfstvakantie, tickets kunnen daarom duurder zijn. Je bent van harte welkom om drie dagen voor aanvang al aanwezig te zijn en ook iets later te vertrekken om zo te besparen op je reiskosten. We vragen je wel om een kleine bijdrage voor het eten/drinken buiten de dagen van de workshop.

Per auto: Je rijdt naar Castellfollit de la Roca en vanaf daar komen wij je ophalen om je de laatste 5 km te begeleiden. De plek is goed bereikbaar met een normale auto.

Per OV: Je kunt met de bus of trein tot Figueres reizen en vanaf daar kun je met de bus naar Castelfollit de la Roca waar wij je dan komen ophalen.

Per vliegtuig: Je kunt voor een paar tientjes vanaf verschillende vliegvelden in Nederland goedkoop en snel naar Gerona / Girona vliegen. O.a Ryan Air, Transavia en Easyjet vliegt deze kant op.
Vanaf het vliegveld kun je eenvoudig met het openbaar vervoer naar Castellfollit de la Roca reizen of je huurt een auto.

Auto huren: Op het vliegveld van Girona kun je vaak voor weinig geld een auto huren (± 50 euro per week).

Neem bij vragen contact met ons op via info@masconmenos.nl 

Prijs = Waardering achteraf

We willen je graag de mogelijkheid geven om de workshop pas te waarderen nadat je deze hebt gevolgd, oftewel waardering achteraf. Maar we hebben vooraf ook een aantal investeringen te doen om de workshop tot een succes te maken en we willen er graag zeker van zijn dat je mee doet.

We vragen daarom om een voorbetaling van €260. Hiermee ben je verzekerd van deelname. En op de laatste dag van de workshop mag je zelf de waarde bepalen van dat alles wat je geleerd hebt.

Vragen? > info@masconmenos.nl

Opgeven kan via onderstaand formulier. Je ontvangt daarna de betaalgegevens voor het overmaken van een aanbetaling á €260,-. Hiermee verzeker je jezelf van deelname.

[googleapps domain=”docs” dir=”forms/d/1qX7eVU-rprHnhWDOOVO0ovX2U68y1a0Ot3FPMY64a9s/viewform” query=”embedded=true” width=”760″ height=”500″ /]

Lemen op stro

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe workshops!

We sturen je geen onnodige spam!

3 thoughts on “Alles-in-1 week oktober 2015 | Leer natuurlijk bouwen, perma-cultuur, rocket stoves, broodoven, waterfilters en nog veel meer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.