Fotoverslag – stap voor stap de bouw van een kinderspeelruimte met stro, leem, kalk en hennep

Project: Jouer dehors – Belgische Ardennen, 15-23 augustus 2015

Omschrijving: Met 16 deelnemers kregen we in één week de basis van de kinderspeelruimte klaar. Vanaf de fundering tot aan het dak. De ruimte wordt gebruikt door stichting Jouer Dehors om de kinderen binnen te kunnen laten spelen bij slecht weer.
Natuurlijk waren kinderen van harte welkom tijdens deze workshop en voor hun was een speciaal kinderprogramma opgezet tijdens de bouwuren zodat de ouders hun handen vrij hadden om mee te kunnen bouwen.

Gebruikte materialen: o.a. kalk, hennep, stro, leem en hout

Klik op lees verder voor de foto’s.

Bijzonderheden:

 • Omdat deze ruimte tegen een vochtige muur aangebouwd werd hebben we daar gebruik gemaakt van hempcrete. Dit is een mix van kalk en hennep welke dampopen is met goede isolatiewaardes. Hempcrete kan goed tegen vocht en op deze wijze kun je goed geïsoleerde muren bouwen op plekken waar stro minder geschikt is. Hennep is een mooi product welke snel groeit zonder pesticiden en neemt tijdens de groei meer co2 op dan de hele productie uitstoot.
 • Daarnaast hebben we voor het houtskelet gebruik gemaakt van het stijve bouwknopen systeem. Een bijzonder sterk en heel eenvoudig systeem om een structuur neer te zetten waarin het stro geplaatst kan worden en waarop het dak rust. Alle verbindingen in dit systeem worden in elkaar opgesloten zodat niets kan verschuiven. Zie voor meer info de foto’s en let dan met name op de staanders die je ziet.
 • Het hydraulisch persen van stro voor een hogere dichtheid en isolatiewaarde. Ook geeft dit de constructie extra stijfheid.
 • Het dak is geïsoleerd met hele strobalen.

Meer info:

Martijn en Katrien zijn in de Belgische Ardennen een stichting begonnen (www.jouerdehors.be) om kinderen meer buiten te laten spelen en vanuit hun eigen fantasie. De stichting zonder winstoogmerk is een succes, maar het is niet altijd mooi weer, dus er gaat een groepsruimte gemaakt worden waar de kinderen binnen kunnen spelen. Afgelopen jaren hebben ze met stro en leem hun eigen huis verbouwd en nu wordt er in samenwerking met Mas con Menos een aanbouw gemaakt die gebruikt gaat worden door hun stichting.
www.jouerdehors.be

Project: Jouer Dehors – Natuurlijk binnenspeelruimte voor kinderen – Belgische Ardennen

 

 

Lemen op stro

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe workshops!

We sturen je geen onnodige spam!

2 thoughts on “Fotoverslag – stap voor stap de bouw van een kinderspeelruimte met stro, leem, kalk en hennep

 • Hoi mas…

  Ben alweer verliefd geworden op de Belgische Ardennen plaatsjes. hardsteen en riviertjes hmmm
  Super mooi gebouwd!!! jammer dat jullie geen particuliere huisjes doen want ik heb er net een gekocht die wel een uit/ aan bouwtje wil van gezond bouwsel.
  Ik ga wel met leemfinish de muren upgraden…
  Het ga jullie goed, groetjes Yvonne

  Verstuurd vanaf mijn iPad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.