Natuurlijk bouwen en technieken voor zelfvoorzienend leven, Teuge, 24-31 mei en 21-28 juni 2015

WORKSHOP | NATUURLIJK BOUWEN EN TECHNIEKEN VOOR ZELFVOORZIENEND LEVEN | TEUGE, 24-31 MEI EN 21-28 JUNI

Onze goede vrienden van het Earth Awareness Centrum in Teuge organiseren een hele mooie workshop op een bijzondere plek. Een goed alternatief voor iedereen die niet bij onze workshop in Friesland kan zijn.

Je leert natuurlijk bouwen én allerlei technieken voor zelfvoorzienend leven. Niet uit het boekje, want in deze leefgemeenschap bij Teuge leven ze al meer dan tien jaar ‘off the grid’ en kun je alles met eigen ogen bewonderen.

Zie meer foto’s van het project op https://www.facebook.com/earthawarenenessteuge

 

(Earth Awareness centrum Teuge) Vlakbij Deventer vind je een plek waar een groep mensen al meer dan 10 jaar bezig is met zelfvoorzienend leven. Leemkachels, waterfilters, zonne- en wind energie, je vindt het er allemaal. Je kunt er een workshop natuurlijk bouwen volgen en zo je kennis en ervaring vergroten op het gebied van: “Off Grid Living”, organisch bouwen, natuurlijke bouwmaterialen, machines en gereedschappen, zelfvoorzienende water en stroom voorzieningen, recycling en samenwerking. Het Earth Awareness Centrum is de plek waar een bijzonder project van start gaat en waaraan jij kunt mee doen: het bouwen van de Tempel van de Natuur.

We kennen natuurlijk vele soorten tempels, voor allerlei godsdiensten en spirituele paden, maar de Tempel van de Natuur is iets nieuws.

Deze bio-constructie vormt een van de inspiratiebronnen voor de Tempel die we gaan bouwen

Deze bio-constructie vormt een van de inspiratiebronnen voor de Tempel die we gaan bouwen

Wat dacht je bijvoorbeeld van het verhaal van de Wilg? Het verteld ons dat emoties zijn als water – en als het niet stroomt dan raakt het water vervuild. Deze flexibele boom wortelt graag in waterige gronden en de Wilg herinnert ons er dan ook aan dat emotionele blokkades flexibel zijn en met de juiste aandacht weer gaan stromen.

En zo zijn er nog vele andere verhalen die de Tempel van de Natuur aan ons openbaart tijdens de bouw.

We hebben lang uitgekeken naar dit moment! Vanaf 2012 zijn de voorbereidingen voor de bouw van de tempel in volle gang. Het begon met het selecteren, vellen en transporteren van de bomen, waarna ze stuk voor stuk met de hand geschild werden en tijd hebben gehad om te drogen.

Nu het hout BOUWRIJP is, gaat de Tempel vorm krijgen. Met dikke en dunne, lange en kromme stammen, kronkelige takken en noestige wortels, maken we de 12 zijwanden. Iedere zijwand vertegenwoordigd een houtsoort. Er is oa berk, eik, vogelkers, lariks, douglas; de meeste inlandse houtsoorten liggen klaar.

We gaan aan de slag met ambachtelijke gereedschappen, gecombineerd met moderne machines. Daarmee kunnen we kops hout bouwen (zie afbeelding onder), glazen flessen in de muren verwerken, gaan we aan de slag met leem en bewerken we organische stammen en takken. Ook leer je houtverbindingen maken, zoals in blokhutten gedaan wordt.

Deze techniek met leem en hout staat bekend om zijn hoge isolatiewaarde en we gaan deze gebruiken voor het bouwen van de zijwanden van de Tempel.

Deze techniek met leem en hout staat bekend om zijn hoge isolatiewaarde en we gaan deze gebruiken voor het bouwen van de zijwanden van de Tempel.

LOCATIE: Earth Awareness Centrum Teuge

Sinds 10 jaar het Centrum voor het verruimen van menselijk gewaarzijn. Leven vanuit de universele wetten der natuur, om vandaar uit in verbondenheid met alles, overvloed te genereren en delen. Met 13  jaar praktijkervaring is de community in Teuge een rijke bron van toepasbare kennis op hUet gebied van leven buiten de reguliere systemen en het experimenteren met alternatieve voorzieningen. Het terrein heeft door lange leegstand en het verwilderen van de natuur, het karakter verkregen van een eco-forrest-village.

Earth Awareness is een ervaren ontmoetingsplek, waar veel locale en internationale bezoekers hebben deelgenomen aan sjamanistische ceremonies, zweethutten, educatieve/kunstzinnige bijeenkomsten en ecologische bouwprojecten.

De voorbereidingen voor de bouw zijn al getroffen

De voorbereidingen voor de bouw zijn in de winter al getroffen

WAAROM EEN TEMPEL? 

Een Tempel is een plek waar je in contact treedt met je innerlijke werelden, waar je samenkomt om het leven te eren. In de Tempel van de Natuur kom je tot bezinning over de essentie van het bestaan. Het gebouw heeft als doel om groepen en initiatieven die zich inzetten voor bewustzijn op het gebied van spiritualiteit, ecologie, educatie, duurzaamheid, kunst en community te synchroniseren. Ook dient het als ruimte voor bij-een-komsten en om uiting te geven aan belangrijke markeringspunten door middel van ceremoniële aangelegenheden, zoals geboorte, adolescentie, huwelijk en dood. De organisch gevormde Tempel zal tot ieders verbeelding spreken, wanneer het vuur brandt in het centrum en de Tempel van de Natuur levenskracht overbrengt in de harten van mensen. De Tempel beloofd een verfijnd instrument te worden, dat functioneert als anker en wegwijzer voor persoonlijke bewustwording en bijdraagt in het beleven van vrede, vreugde en vrijheid.

image image

MEE BOUWEN EN ERVAREN?

Natuurlijk bouwen is eenvoudig, met de juiste instelling kan iedereen het. Technische kennis, bouwkundige ervaring, spierballen, het is zeker welkom, maar heus niet noodzakelijk. Werken met leem, een beitel of met het hijskraantje, ….er is van alles te doen.

Wil jij ook met ons in verwondering de schoonheid van de natuur openbaren?

Kom mee bouwen aan dit unieke kunstproject en stop een stukje van jouw creatieve begaafdheid in de Tempel! Onder de grote bomen vol met vogels, middenin een zelfvoorzienende woongemeenschap. Met je handen werken, in de buitenlucht, kampvuurtje, lekker bio eten, gelijkgestemden. Wijzer worden op het gebied van ecologisch bouwen en zelfvoorzienend leven.

PRAKTISCHE INFO

Het betreft een week lang les in natuurlijk bouwen en uitleg over verschillende methodes voor zelfvoorzienend leven, zoals je eigen kachel bouwen en de werking van een waterfilter of compost-toilet. Dit doen we niet uit een boekje, maar gewoon in de praktijk, want bij ons kun je alles zelf zien en ervaren. En natuurlijk met lekker biologisch eten en drinken. Overnachten kun je op de ruime slaapzolder of in je eigen tentje.

De kosten van deze volledig verzorgde, inspiratie-week zijn op basis van waardering achteraf. Dit betekent dat je achteraf pas waardeert wat je de workshop waard vindt. Wij zijn van mening dat je iets pas kunt waarderen als je het ook echt volledig hebt ervaren. En alle opbrengsten van de workshop worden gebruikt voor de realisatie van de Tempel van de Natuur.

Wel vragen we je om een aanbetaling van €250, vooraf over te maken op onze bankrekening. Hiermee verzeker je jezelf van deelname en beschikken wij over voldoende financiële middelen voor de voorbereiding.

Let op: Men vindt het vaak lastig om iets te waarderen zonder prijskaartje, we geven je daarom graag een richtprijs mee. Wij denken dat €450,- voor een week lang natuurlijk leren bouwen inclusief goed biologisch eten en drinken een eerlijke prijs is, maar waardeer het vooral zelf!

Aanmelden voor de workshop doe je door middel van het onderstaande aanmeldformulier.

Je ontvangt na je aanmelding een mail van ons met betaalgegevens voor het overboeken van je aanbetaling. Hiermee verzeker je jezelf van deelname.

Heb je nog vragen?

Stuur jouw email naar:  EARTHAWARENESSTEUGE@GMAIL.COM

Om alvast een beetje op te warmen en een goed beeld te krijgen, kijk je op onze facebookpagina: Facebook Earth Awareness Centrum Teuge

[googleapps domain=”docs” dir=”forms/d/1P8ahO1lN8E3nImGjsUXado4YokLFq5CNe4dMvISiUj8/viewform” query=”embedded=true” width=”760″ height=”500″ /]

Lemen op stro

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe workshops!

We sturen je geen onnodige spam!

One thought on “Natuurlijk bouwen en technieken voor zelfvoorzienend leven, Teuge, 24-31 mei en 21-28 juni 2015

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.