Leer een eco-huis bouwen met stro, leem en hennep | 7 daagse workshop en kinderprogramma | 15-23 augustus, Belgische Ardennen

In de Belgische Ardennen organiseren we in augustus een workshop natuurlijk bouwen waarin je de basisprincipes leert voor het bouwen van een eco-huis met strobalen, leem, hennep en kalk, geschikt voor ons vochtige klimaat. De bouwlocatie is in het centrum van het karakteristieke dorpje Poulseur en we gaan kamperen op een grasveld naast de rivier waar we met mooi weer kunnen zwemmen. Kinderen zijn welkom en terwijl de ouders bouwen is er voor hun een fantasieweek met onder meer vlot varen, boogschieten, gps-tocht en kampvuur.

Martijn en Katrien zijn in de Belgische Ardennen een stichting begonnen om kinderen meer buiten te laten spelen en vanuit hun eigen fantasie. De stichting zonder winstoogmerk is een succes, maar het is niet altijd mooi weer, dus er gaat een groepsruimte gemaakt worden waar de kinderen binnen kunnen spelen. Afgelopen jaren hebben ze met stro en leem hun eigen huis verbouwd en nu wordt er in samenwerking met Mas con Menos een aanbouw gemaakt die gebruikt gaat worden door hun stichting.

Mas con Menos is Spaans voor ‘meer met minder’ en vanuit die gedachte geven wij in verschillende landen workshops over natuurlijk bouwen en zelfvoorzienend leven. Tijdens deze zeven dagen gaan we samen de basis van een strobalen huis bouwen en krijg je les in natuurlijk bouwen. We passen de opgedane theorie gelijk toe in de praktijk en zo wordt kennis omgezet in ervaring. Lees hier meer over Mas con Menos.

Bekijk voor een impressie de video van één van onze workshops in Spanje.  

[vimeo 112833731 w=750 h=422]

Voor wie?

Bio-constructie en natuurlijk bouwen kenmerkt zich door eenvoud en toepasbaarheid. Je hoeft daarom geen ervaring te hebben met klussen in het algemeen en je leert de opgedane theorie gelijk toepassen in de praktijk. Iedereen doet mee in zijn of haar eigen tempo en samen bouwen is vooral erg leuk!

“Bij ons op de bouwplaats tref je blije mensen, ontstaan nieuwe vriendschappen en bouwen we gezamenlijk aan gezondere vormen van samenleven in harmonie met de natuur”

Stef – eco-constructeur/ontwerper bij Mas con Menos

De workshop is in het bijzonder geschikt voor diegene die graag ervaring wil opdoen in natuurlijk bouwen. Bijvoorbeeld om later je eigen eco-huis te bouwen met stro en leem. Het ontwerp van de aanbouw is zo gemaakt dat we een groot gedeelte van de bouw af kunnen krijgen tijdens de workshop en je dus op veel verschillende vlakken ervaring op kunt doen. En je kunt je bouwplannen meenemen en bespreken met het team van Mas con Menos. Wij geven je graag feedback.

Voor de kinderen is er tijdens de bouwuren een fantasieweek met onder andere buiten spelen, knutselen, kampvuur maken en vlotvaren op de rivier voor de oudere kinderen met zwemdiploma. Het programma is afgestemd op kinderen van 4-12 jaar.

Wat gaan we doen?

Onder begeleiding van Mas con Menos leren we in zeven dagen de basisprincipes voor het bouwen van je eigen eco-huis. We gaan met een groep van 15-20 deelnemers bouwen met o.a. stro, hennep en leem en maken hiermee een groepsruimte voor kinderen. Hier kunnen de kinderen bij slecht weer binnen spelen in een gezonde en natuurlijk gebouwde ruimte. De groepsruimte heeft twee etages en wordt aan een bestaand huis vastgebouwd.

Tijdens de workshop in de Ardennen leer je onder andere met kopshout en flessen bouwen zoals op deze foto. Foto: deel van Tempel van de Natuur bij Earth Awareness Teuge.

Tijdens de workshop in de Ardennen leer je onder andere met kopshout en flessen bouwen zoals op deze foto. Foto: deel van Tempel van de Natuur bij Earth Awareness Teuge.

Elke dag is er praktijk en theorie. De theorie vindt meestal plaats op de bouwplaats, zo zie je gelijk waar we het over hebben en hierin delen we kennis over verschillende bio-constructietechnieken. Hoe voorkom je bijvoorbeeld in het natte Nederlandse klimaat dat het stro nat wordt en hoe kun je je huis laten verwarmen door gebruik te maken van de zon? Wijsheid is toegepaste kennis, dus het grootste gedeelte van de dag zijn we praktisch in touw met het maken van het gebouw waarin je stap voor stap leert de theorie toe te passen in de praktijk.

Bij de workshop zit i.v.m. met de beschikbare tijd niet de volledige afwerking van het huis inbegrepen en tevens niet de aansluiting van elektra en loodgieterswerk, maar we zijn in staat om een groot deel van het huis tijdens de workshop af te bouwen.

En wat nog meer?
SONY DSC
Na het bouwen kunnen we bij mooi weer zwemmen in de rivier. In de avond zitten we lekker rond het vuur en we genieten de hele week van goed en veelal biologisch eten.
Terwijl de ouders bezig zijn op de bouwplaats is er voor de kinderen een fantasieweek met begeleiding en allerlei buitenactiviteiten.

Er is tussen de bouwwerkzaamheden door ruimte voor het delen van je eigen plannen en feedback hierop van mensen met ervaring.

Waar

De Belgische Ardennen, in het karakteristieke dorpje Poulseur. Bouwen doen we in het dorp en we kamperen 300 meter verderop op een grasveld naast de rivier.

Waarom 

Als je zo eens rond kijkt om je heen, naar het nieuws of op een website zoals Earth Matters is het eenvoudig je te realiseren dat we terug willen keren naar een harmonie met datgeen waar wij uit voortkomen en van afhankelijk zijn. Dat betekent ook, wellicht vooral, de manier waarop wij wonen.
Zelfvoorzienend leven is goedkoop, milieu relevant met minimale ecologische voetafdruk en de principes houden rekening met de omgeving in al zijn natuurlijke aspecten. Bovenal is het een gezonde manier van wonen.

Wanneer

15 – 23 augustus, 2015. De workshopdagen zijn van 16 t/m 22 augustus. Aankomst is op 15 augustus in de middag en ’s avonds zal de eerste gezamenlijke maaltijd zijn. Vertrek is op 23 augustus en deze ochtend wordt er nog een ontbijt geserveerd.

Slapen – eten – drinken

Deelnemers nemen hun eigen tent mee en kunnen deze opzetten op het grasveld naast de rivier. Neem dus zelf een tent en slaapspullen mee.

Ontbijt, lunch en diner wordt volledig verzorgd en je kunt genieten van heerlijke, veelal biologische producten uit de vegetarische keuken. Tussen de maaltijden door is er koffie, thee en fruit beschikbaar. Er is voldoende te eten en overige tussendoortjes en/of snacks/drinken/borrel voor na het avondeten graag zelf meebrengen.

IMG_20150611_192144

Het kampeerveld naast de rivier.

Vereisten

Het is niet noodzakelijk dat je enige ervaring hebt met bouwen of klussen in het algemeen. We houden rekening met iedereen zijn persoonlijke situatie en je doet mee in je eigen tempo. Houd er wel rekening mee dat we zeven dagen fysiek bezig zijn.

Prijs = Waardering achteraf

We willen je graag de mogelijkheid geven om de workshop pas te waarderen nadat je deze hebt gevolgd, oftewel waardering achteraf. Maar we hebben vooraf ook een aantal investeringen te doen om de workshop tot een succes te maken en we willen graag zeker van zijn dat je mee doet.

We vragen daarom om een voorbetaling van €260. Hiermee ben je verzekerd van deelname. En op de laatste dag van de workshop mag je zelf de waarde bepalen van alles wat je geleerd hebt. Deze manier van waarderen is gebaseerd op ervaring in plaats van blind betalen voor iets dat je gelezen hebt op het Internet en voelt voor ons beter.

Prijs voor kinderen:

De bijdrage voor kinderen is een vast bedrag van €150 per kind. Dit is all-inclusive, dus kinderprogramma, slapen en eten/drinken. Het programma is voor kinderen van 4-12 jaar. Prijs voor kinderen onder de 4 jaar is op vrijwillige donatie.

Let op: Zonder prijskaartje is het vaak lastig om iets te waarderen. We geven je daarom graag een referentiepunt, zodat je weet wat wij redelijk vinden en dat we aan het eind van de workshop een gezonde financiële balans hebben. Wij vinden zelf een financiële bijdrage van in totaal €520 een eerlijke bijdrage voor hetgeen dat je leert tijdens de workshop en voor het slapen, eten en drinken. Dit bedrag kun je gebruiken als referentiepunt om te bepalen wat je zelf redelijk zou vinden.

In het kort: Uitgaande van richtprijs à €520, vooraf (€260) + waardering achteraf (€260 ) = €520 voor 7 dagen all-inclusive workshop.

Opgeven kan via onderstaand formulier. Je ontvangt daarna de betaalgegevens voor het overmaken van een aanbetaling á €260,-. Hiermee verzeker je jezelf van deelname. Het overige bedrag kun je voldoen op de laatste workshopdag.

Hoe kom ik daar?

Je ontvangt na je inschrijving een routebeschrijving naar Poulseur.

Wat neem ik zelf mee?

  • Goed humeur
  • Tent + slaapspullen
  • Stevige (werk/wandel)schoenen
  • Een paar werkhandschoenen
  • Zaklamp
  • Handdoek
  • Kleding die vies mag worden
  • Zwemkleding, bij mooi weer kunnen we afkoelen in de nabij gelegen rivier
  • Eventuele snacks/borrel voor de avonden.

Overige info of vragen

Lees meer over Mas con Menos of stuur een mail naar: info @ masconmenos.nl

[googleapps domain=”docs” dir=”forms/d/1Dk4ldjSeUukr6Ch6H0GTCl4j2XXfZT7AqVaZU-z4ntc/viewform” query=”embedded=true” width=”760″ height=”500″ /]

Lemen op stro

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe workshops!

We sturen je geen onnodige spam!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.