Workshop ecohuis bouwen met stro, leem en hout | Eco-community Friesland 10-19 juli 2015

Op een waar paradijsje in Friesland, genaamd ‘Land van Één’, hebben vijf vrienden besloten om op een andere manier te gaan leven en wonen. Samen zijn ze een leefgemeenschap gestart gebaseerd op spiritualiteit en zelfvoorzienend leven. Je kunt er in juli een workshop bio-constructie volgen waarin je de basisprincipes leert voor het bouwen van een strobalen huis geschikt voor het Nederlandse klimaat. De locatie is een prachtige plek van 3 hectare in Friesland, nabij Surhuizum, met een woonboerderij omzoomd door bosranden, een kampeerveld en een natuurlijk zwemmeer.  

De workshop wordt georganiseerd door Mas con Menos (www.masconmenos.nl) en tijdens deze acht dagen gaan we samen de basis van een strobalen huis bouwen. Dit houdt in dat we het fundament leggen, de strobalen muren plaatsen, gaan werken met leem en een bijzonder dak bouwen. Mas con Menos is Spaans voor ‘meer met minder’ en vanuit die gedachte geven wij in verschillende landen workshops over bio-constructie en zelfvoorzienend leven. In onze workshops leer je meer met minder te maken door gebruik te maken van natuurlijke en gerecyclede materialen.

Bekijk voor een impressie de video van onze laatste workshop in Spanje. [vimeo 112833731 w=750 h=421]

Voor wie?
Mensen die graag willen leren hoe je op een natuurlijke manier kunt wonen/leven en dit zoveel mogelijk zelfvoorzienend en hiervoor handige technieken willen aanleren. En het is ook een zeer leerzame ervaring voor diegene die graag een eigen eco-huis wil bouwen. En samen bouwen is vooral erg leuk!

“Bij ons op de bouwplaats tref je blije mensen, ontstaan nieuwe vriendschappen en bouwen we gezamenlijk aan gezondere vormen van samenleven in harmonie met de natuur” Stef – eco-constructeur/ontwerper bij Mas con Menos

Wat gaan we doen?
Een 8-daagse bio-constructie workshop waarin we o.a. met stro, hout en leem een groepsruimte voor meditatie, bijeenkomsten en samen zijn gaan bouwen. Tijdens deze workshop leer je niet alleen de benodigde bio-constructie technieken voor het bouwen van je eigen huis, we gaan ook daadwerkelijk alle opgedane technieken toepassen. Deze bouwtechnieken en zelfs het ontwerp van de constructie kun je toepassen om je eigen huis te bouwen.

Project: School van het Leven - Vredestuin Lung Ta - Spanje

Project: School van het Leven – Vredestuin Lung Ta – Spanje

Onder begeleiding van Mas con Menos leren we in acht dagen de basisprincipes voor het bouwen van je eigen eco-huis. Je kunt bij hun terecht met al je vragen over bio-constructies en eventueel het ontwerp van je eigen bio-constructie met hen doornemen.

Elke dag is er praktijk en theorie. De theorie vindt meestal plaats op de bouwplaats, zo zie je gelijk waar we het over hebben en hierin delen we kennis over verschillende bio-constructietechnieken. Hoe voorkom je bijvoorbeeld in het natte Nederlandse klimaat dat het stro nat wordt en hoe kun je je huis laten verwarmen door gebruik te maken van de zon? Wijsheid is toegepaste kennis, dus het grootste gedeelte van de dag zijn we praktisch in touw met het maken van het gebouw waarin je stap voor stap leert de theorie toe te passen in de praktijk.

En wat nog meer?
Er is tussen de bouwwerkzaamheden door ruimte voor het delen van je eigen plannen en feedback hierop van mensen met ervaring. Het team van Mas con Menos leeft in een eco-community in Spanje en je kunt ons van alles vragen over hoe het is om in een community te leven.
En na het bouwen kunnen we bij mooi weer zwemmen in het zwemmeer en gedurende de week zal er heerlijk, vegetarisch en veelal biologisch, gekookt worden.

Waar?
Surhuizum, Friesland, Oneness Community De Zon. Een prachtig gelegen landgoed van 3 hectare omzoomd door bos met een natuurlijke zwemvijver. Het is een startende community die stap voor stap de transitie maakt naar zelfvoorzienend leven en waar spiritualiteit gebaseerd op eenheid met al dat is een verbindende factor is.

image

Het zwemmeer en het terrein van de minicamping

Waarom?
Als je zo eens rond kijkt om je heen, naar het nieuws of op een website zoals Earth Matters is het eenvoudig je te realiseren dat we terug willen keren naar een harmonie met datgeen waar wij uit voortkomen en van afhankelijk zijn. Dat betekent ook, wellicht vooral, de manier waarop wij wonen. Zelfvoorzienend leven is goedkoop, milieu relevant met minimale ecologische voetafdruk en de principes houden rekening met de omgeving in al zijn natuurlijke aspecten. Bovenal is het een gezonde manier van wonen.

Wanneer?
10-19 juli, 2015. De workshopdagen zijn van 11 t/m 18 juli.

Slapen – eten – drinken
Deelnemers nemen hun eigen tent mee en kunnen deze opzetten op het grasveld van de bijbehorende mini-camping. Neem dus zelf een tent en slaapspullen mee. Ontbijt, lunch en diner wordt verzorgd door de community en je kunt genieten van heerlijke, veelal biologische producten uit de vegetarische keuken. Tussen de maaltijden door is er koffie, thee en fruit beschikbaar en worden er smoothies gemaakt. Overige tussendoortjes en/of snacks/drinken/borrel voor na het avondeten graag zelf meebrengen.

Vereisten
Het is niet noodzakelijk dat je enige ervaring hebt met bouwen of klussen in het algemeen. Bio-constructies kenmerken zich door eenvoud en efficiëntie en het is daarom toegankelijk voor iedereen. We houden rekening met iedereen zijn persoonlijke situatie en je doet mee in je eigen tempo. Houd er wel rekening mee dat we acht dagen fysiek bezig zijn.

Prijs
Waardering achteraf.
Je betaald €250,- vooraf om jezelf te verzekeren van deelname. Het overige bedrag mag jezelf achteraf waarderen, want je weet pas wat iets waard is als je het ook echt hebt meegemaakt. Men vindt het vaak lastig om zelf iets te waarderen, dat is waarom veel zaken een prijskaartje hebben. We geven daarom graag een richtprijs voor wat wij zelf redelijk zouden vinden. Wij denken dat €520,- een redelijke prijs is voor 8 dagen workshop, 10 dagen verblijf en goed veelal biologisch eten. (aankomst- en vertrekdag op 10 en 19 juli). Maar oordeel vooral zelf! Voor deelname is een aanbetaling van 250 euro vereist, het overige bedrag kan bij aankomst op de workshop worden voldaan.

Verzeker je zelf van deelname – geef je op via onderstaand formulier.
Je inschrijfgeld voor de workshop is meer dan zomaar een betaling, het is een investering in de ontwikkeling van je kennis en vaardigheden. Handige vaardigheden die je helpen besparen want na deze week beschik je over de kennis én ervaring om zelf aan de slag te gaan.

Overige info of vragen


Zie website www.masconmenos.nl of stuur een mail naar: info @ masconmenos.nl

Hoe kom ik daar?
Je ontvangt na je inschrijving een routebeschrijving naar de workshoplocatie in Surhuizum.

Wat neem ik zelf mee?

Goed humeur
Tent + slaapspullen
Stevige (werk)schoenen
Een paar werkhandschoenen
Zaklamp
Handdoek
Kleding die vies mag worden
Zwemkleding, bij mooi weer kunnen we afkoelen in het zwemmeer
Eventuele snacks/borrel voor de avonden.

[googleapps domain=”docs” dir=”forms/d/1GjW2CLjgoXbD4Q_qGfUNBgO6lDywEaGzIdMC-_vDHkQ/viewform” query=”embedded=true” width=”760″ height=”500″ /]

Lemen op stro

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe workshops!

We sturen je geen onnodige spam!

One thought on “Workshop ecohuis bouwen met stro, leem en hout | Eco-community Friesland 10-19 juli 2015

  • Hoi Ramona! Jammer dat je er niet bij kunt zijn, misschien een volgende keer. Probeer even via facebook contact met ze op te nemen > land van een, is hun facebookpagina. Lukt dit niet, let me know!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.