5-daagse workshop + 3-daags festival – Bouwen met stro, leem, rondhout en nog veel meer! | 6 t/m 13 augustus 2017, Staatje Vrij – Ten Boer

Schermafbeelding 2015-12-15 om 16.53.31

5-daagse workshop + 3-daags festival – Bouwen met stro, leem, rondhout en nog veel meer! | 6 t/m 13 augustus, Staatje Vrij – Ten Boer

Bouwen met stro – We gaan een grote wand bouwen met strobalen. Je leert het maken van een houtskelet passend voor strobalen, de ontwerpregels voor strobouw in een vochtig klimaat en de verschillende afwerkmogelijkheden waaronder leemstuc.

Werken met leem – je leert de basisbeginselen van leemstuccen, het werken met stucgereedschap en hoe je een goede leem mix maakt. We gaan onder andere lemen op strobalen.

Bouwen met rondhout – Je leert een houten skelet bouwen met rondhout en het maken van mooie rondhoutverbingen met beitels en trekzagen.

Zonnedroger bouwen – Fedde Jorritsma van www.localwise.nl komt zijn kennis delen over het bouwen van een zonnedroger. Een perfecte manier om je oogst te conserveren. Zoals gedroogde tomaatjes, vruchten, kruiden en meer.

Brood bakken – We gaan brood bakken in de houtgestookte leemovem. Je leert deeg maken, de oven op de juiste manier opstoken en natuurlijk hoe je een heerlijk brood bakt op een stenen bakvloer. Uiteraard alles biologisch.

Schapenwol vilten – Joes Jozephs van www.natuurstoffen.nl neemt ons mee in de wereld van het vilten en werken met natuurstoffen. We gaan een grote vacht vilten voor op de leemkachel en er is ook gelegenheid om een eigen werk te maken.

Kruidentuin maken – We gaan een kruidentuin aanleggen met heilzame en culinaire kruiden.

Heerlijk biologisch eten – Ook aan de innerlijke mens wordt deze week gedacht met biologisch vegetarisch eten, deels uit eigen tuin. We sluiten de week af met zelfgemaakte pizza’s uit de leemoven.

Tot slot leer je kennis maken met een breed scala aan professionele gereedschappen en leer je stap voor stap hoe je deze kunt gebruiken.

En last but not least… een heus festival!

Deze workshop is de laatste workshop die wij dit jaar in Nederland geven en daarbij is het idee ontstaan om na de workshop alle oud deelnemers van de Mas con Menos workshops uit te nodigen voor een bijeenkomst in de geest van een vrij festival.

Een nieuwe mogelijkheid om elkaar in de sfeer van meer met minder te ontmoeten en van elkaar te horen hoe de vorderingen van ieders project verlopen en te zien hoe nieuwe verbonden gesloten kunnen worden. Een samenkomst van gelijkgestemden met als doel om elkaar te inspireren en verder op weg te helpen.

Er is muziek, theater, kunst en er worden lezingen gegeven over allerlei interessante onderwerpen op het gebied van samenvoorzienend leven en ecologisch bouwen.

De locatie: Staatje Vrij – Ten Boer. 

Staatje Vrij is een nieuwe proeftuin voor samenvoorzienend leven en ecologisch bouwen. Deze zomer is de plek gestart te midden van de Groningse weilanden en er staan al een aantal yurts, een heuse buitenkeuken met o.a. pizzaoven en rocketstove leemkachel en een biologische zelfoogsttuin. Ondertussen wordt er ook hard gewerkt om in de oude stal een werkplaats te maken voor o.a. houtbewerking en het recyclen van tweedehands bouwmaterialen.

Staatje Vrij is nauw verbonden met stichting Mas con Menos en we sluiten daarom dan ook het bouwseizoen van 2017 af met een festival op deze plek.

 

Voor wie

De workshop is toegankelijk voor iedereen en je kunt in je eigen tempo mee doen. Houd er wel rekening mee dat we 5 dagen fysiek bezig zijn.

Door wie

De workshop wordt gegeven door Mas con Menos. Mas con Menos is Spaans voor ‘meer met minder’ en vanuit die gedachte maken wij bio-constructies. Kijk op www.masconmenos.nl/over/ voor meer info.

Bekijk de video om een indruk te krijgen van een Mas con Menos workshop:

Slapen – eten – drinken

Ontbijt, lunch en diner wordt volledig verzorgd en je kunt genieten van goed vegetarisch eten. Tussen de maaltijden door is er koffie, thee en fruit beschikbaar. Voor de avonduren mag je zelf een drankje/borrel/snack meenemen. Ook zorgen wij voor een barretje waar je tegen betaling een (biologisch) drankje of sapje kunt krijgen.

Kamperen doen we in het weiland en je kunt ook met een camper of caravan op de parkeerplaats overnachten.

Waar, wanneer en hoe kom ik daar?

De locatie is Staatjevrij in Ten Boer. De plek ligt even ten oosten van Groningen en je ontvangt na je aanmelding een routebeschrijving.

Workshopdata: De workshopdagen zijn van 7 tot en met 11 augustus. Je kunt 6 augustus vanaf 16:00 uur arriveren.

Festivaldata: 11 augustus begint vanaf 16:00 uur het festival voor alle oud deelnemers. Het festival is zondagmiddag na de lunch afgelopen.

Prijs = Waardering achteraf

Je weet vaak pas wat iets waard is als je het hebt meegemaakt. Daarom mag je zelf achteraf bepalen wat je de workshop waard vindt.

Maar om er zeker van te zijn dat je mee doet en om de kosten van de voorbereiding te kunnen dekken vragen we om een voorbetaling van €260. Hiermee ben je verzekerd van deelname en op de laatste dag van de workshop mag je zelf de waarde bepalen van dat wat je geleerd hebt.

Let op: Men vind het vaak lastig om iets zonder prijskaartje te waarderen. We geven je daarom graag een richtprijs als referentiepunt, zodat je weet wat wij redelijk vinden en dat we aan het eind van de workshop een gezonde balans hebben. Wij vinden zelf een minimale bijdrage van €520 eerlijk voor hetgeen dat je leert tijdens de workshop + het slapen, eten en drinken. Maar waardeer het vooral zelf!

In het kort: Uitgaande van minimale richtprijs à €520: €260 aanbetaling + waardering achteraf €260 (suggestie)

Vragen? > info@masconmenos.nl

Opgeven kan via onderstaand formulier. Je ontvangt daarna de betaalgegevens voor het overmaken van een aanbetaling á €260,-. Hiermee verzeker je jezelf van deelname.

-WORKSHOP HEEFT REEDS PLAATSGEVONDEN IN 2017-

Lemen op stro

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe workshops!

We sturen je geen onnodige spam!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.